Consilierii județeni au aprobat ieri cedarea în administrare către Institutul Regional de Oncologie Iași a imobilului din strada Codrescu nr 6, aflat în proprietatea Consiliul Județean. Aici va fi construit Centrul Național de Terapie cu protoni, în valoare de 70, 5 milioane de euro.
Potrivit estimărilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în România, cancerul reprezintă a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare. Specialiștii spun că, în comparație cu radiația electromagnetică, iradierea produsă de hadroni se produce aproape exclusiv la o adâncime precisă. Drept urmare, iradierea este maximă în tumoră.
„Este un proiect în valoare de 70 de milioane de euro. În Europa cred că sunt vreo 12 centre de protono-terapiei. Tratamentul prin radioterapie cu proton este un tratament țintit, specializat pe pacienții oncologici, nu este foarte ieftin – între 18 și 20 de mii de euro, contravaloarea unui tratament. Prin acest proiect se propune și susținerea unui număr mare de pacienți în mod gratuit. Pe parcursul implementării proiectului se va analiza posibilitatea susținerii financiare prin asigurări de sănătate”, a declarat Mirela Grosu, manager IRO Iași.
Proiecutl va fi derulat și implementat de un parteneriat între Institutul ELI Măgurele și unul dintre Institutele Oncologice de la Iași, Cluj sau București, scrie Ziarul Evenimentul.
„Sperăm să aducem acest proiect la Iași și pentru că, pe lângă ceea ce are institutul acum, Centrul de Cercetare Transcenda vom mai avea o investiție la Holboca, un Centru de recuperare post-cură. Acest Centru de Terapie prin Protoni face ca Institutul Oncologic să fie un hub medical în tratamentul pacientului oncologic și bineînțeles este un atu foarte important și pentru orașul Iași”, a mai declarat Mirela Grosu, manager IRO Iași.