Centric Iaşi a dezvoltat o aplicaţie de realitate virtuală pentru terapia copiilor cu autism

0
1065

Specialiştii din cadrul companiei Centric IT Solutions Romania, subsidiara locală a furnizorului olandez de soluţii software, au dezvoltat la sediul din Iaşi o aplicaţie de realitate virtuală (VR) pentru recunoaşterea facială a emoţiilor, creată ca suport în terapia copiilor cu autism. „Terapeutul Virtual” înlocuieşte metoda tradiţională de învăţare (folosindu-se imagini şi gesturi ale terapeutului) cu un avatar virtual, consemnează ZiaruldeIași.ro.

La momentul actual, aplicaţia a fost donată asociaţiei «Surâsul Albastru» din Iaşi, cu scopul de a-i ajuta pe specialişti în orele de terapie ale copiilor cu tulburări ale spectrului autist. Aplicaţia pune la dispoziţie un set de tutoriale destinate învăţării emoţiilor de bază, exerciţii de recunoaştere a acestor emoţii, dar şi o funcţie de monitorizare a evoluţiei copilului care urmează sesiunile de terapie. Dezvoltarea „Terapeutului Virtual” a început la Iaşi în urmă cu aproximativ 2 ani. Intenţia celor de la Centric este ca, pe viitor, să dezvolte funcţionalităţi noi în aplicaţie, astfel încât aria nevoilor acoperite şi complexitatea lor sa fie extinsă la cât mai mulţi copii.

Aplicaţia este la nivel de pilot, iar deocamdată atingem doar partea emoţională. Aplicaţia permite copilului iniţierea în realitatea virtuală, care de fapt devine un spaţiu sigur, destinat experimentării şi procesului de învăţare. În mediul VR este posibilă simularea diferitelor emoţii, comportamente, care sunt o reală provocare pentru o serie de copii cu o tulburare gravă de autism. În mediul real, astfel de factori îi destabilizează. Aşa că noi dorim să punem la dispoziţia terapeuţilor, dar şi părinţilor, un set de tutoriale, în primă fază, destinate învăţării emoţiilor de bază, din mimica unui avatar 3D. Momentan este acoperită doar partea feţei, vor veni şi părţile gestuale pe viitor. Totodată, sunt şi exerciţii de recunoaştere a acestor emoţii, cu diferite forme de dificultate, în funcţie de nivelul fiecărui copil în parte. Nu în ultimul rând, avem o monitorizare a evoluţiei copilului urmând aceste sesiuni de terapie”, a explicat Florin Zaharia, specialist Centric IT Solutions Romania.

Cristina Nichita, membru fondator al asociaţiei «Surâsul Albastru», arată că tehnologia vine în ajutorul copiilor diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist, oferind alternative care să le îmbunătăţească considerabil calitatea vieţii.

Am fost deseori întrebată dacă vom da deoparte oamenii şi vom lucra cu roboţii. Nu, sub nicio formă nu se va întâmpla asta, «Terapeutul Virtual» vine în sprijinul omului, al terapeutului. Aplicaţia vine să scurteze timpul de învăţare a emoţiilor faciale ale copilului. Toţi copiii diagnosticaţi cu autism sunt reticenţi la schimbare. Ei primesc greu orice vine nou în viaţa lor, însă noi suntem convinşi că aplicaţia aceasta îi va ajuta şi îi va susţine în scurtarea timpului de învăţare”, ne-a spus Cristina Nichita.

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului este astăzi, 2 aprilie, dată stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite începând cu anul 2007.

Centric este o companie cu capital olandez, prezentă de 10 ani pe piaţa de IT din Iaşi. Cele peste 200 de produse software proprii dezvoltate de Centric sunt folosite de peste 3.500 de clienţi, arată compania. În Iaşi, angajaţii Centric dezvoltă soluţii pentru sectorul public olandez, HR & Payroll, sectorul retail şi zona de managed services. Pe lângă România, Centric mai are centre şi în Olanda, Belgia, Franţa, Luxemburg, Germania, Elveţia, Lituania, Suedia şi Norvegia.