Opera Națională Română Iași va invită la primul spectacol din acest an, lucrarea vocal-simfonică Carmina Burana, de Carl Orff, marți, 11 ianurie 2022, începând cu ora 18:30.
Potrivit informațiilor publicate de Opera Națională Română Iași, ideea centrală a lucrării „Carmina Burana” este că deasupra tuturor oamenilor stă Destinul, întruchipat de zeiţa Fortuna. Ea dirijează parcursul existenţei, ridică şi coboară destine, de unde metafora plastică a roţii, care se învârte fără oprire. O altă metaforă scenică este aceea a cavalerului care cucereşte o cetate, cucerind de fapt femeia iubită, pentru ca în final să i se închine ei, femeia fiind suveranul iar bărbatul vasalul. În fine, o altă metaforă scenică este aceea a necontenitei reînvieri a vieţii în natură, a primăverii care revine mereu şi a dragostei care se naşte continuu.
Regia și coregrafia spectacolului sunt semnate de Ioan Tugearu, iar decorurile şi costumele sunt create de scenografa Viorica Petrovici.
Interpretează soliștii, baletul, corul, corul de copii și orchestra Operei ieșene, sub bagheta dirijorală a maestrului Bogdan Chirioșcă.
Dirijor cor: Manuel Giugula
Dirijor cor copii: Raluca Zaharia
Coordonator coregrafic: Cristina Todi
Soprană – Mihaela Grăjdeanu
Tenor – Petru Pavel
Bariton – Daniel Pop (invitat)
Actor – Gabriel Doru
Soliști balet:
Anca Andronache, Vittoria Silluzio (debut), Monica Ailiesei, Roua Spătărescu, Saki Kagawa, Sabina Hultoană, Bogdan Tuluc, Vlad Mărculescu, Juan Cruz Luque, Cătălin Ailiesei, Ștefan Popa, Dragoș Sabaiduc
Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.
Desfășurarea spectacolelor este realizată cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.