Care sunt ţările care au efectuat cele mai multe vaccinări împotriva coronavirusului până acum

0
722
An Israeli nurse shows the media a simulated vaccination as part of the hospital's preparation for the coronavirus vaccinations, at the Sheba Tel Hashomer Hospital in Ramat Gan, Israel, Thursday, Dec. 10, 2020. (AP Photo/Sebastian Scheiner)

Publicația Larissanet.gr scrie că peste 40 de țări au demarat, până în prezent, campanii de vaccinare pentru combaterea pandemiei.

Până acum, Israelul se află în frunte în acest efort, administrând deja prima doză la aproape 20% din populația sa, conform datelor centralizate de Our World In Data, un serviciu statistic creat de cercetătorii de la Universitatea Oxford. Acest procent este semnificativ mai mare decât al oricărei alte țări, iar succesul este atribuit digitalizării sistemului de sănătate, dar și preocupării Guvernului israelian de a comanda din timp suficiente doze de vaccinuri Pfizer și Moderna.

Pe locul al doilea se află Emiratele Arabe Unite, unde prima doză de vaccin a fost administrată la 10,99% din populație. Locul al treilea este ocupat de Bahrain cu 5,25%, urmat de Irlanda de Nord cu 2,22%.

Urmează SUA cu 2,02%, în ciuda nemulţumirilor cu privire la lipsa de personal calificat și a întârzierilor produse din vina spitalelor și a autorităților de stat.

Grecia se află pe la mijlocul listei, cu o rată de acoperire a vaccinării care a ajuns la 0,42% până duminică, 10 ianuarie, cu un total de 44.080 de persoane – personal medical și rezidenți ai azilelor de bătrâni – care au primit prima doză de vaccin Pfizer.

Grecia se află cu câteva locuri sub România, care până la aceeași dată care a vaccinat 0,56% din populație.

Guvernul francez se confruntă cu critici acerbe, după ce doar 516 persoane fuseseră vaccinate, în primele șase zile ale campaniei. Mișcarea anti-vaccinare este în plină expansiune în Franța, în condiţiile în care doar 40% dintre cetățeni spun că intenționează să se vaccineze, conform unui recent sondaj Ipsos.

Datele Our World In Data confirmă, de asemenea, că țările cu venituri mari și medii au achiziţionat aproape toate vaccinurile disponibile.

În Africa, primele vaccinări nu sunt preconizate, înainte de mijlocul anului 2021, a declarat pentru revista “Nature” John Nkengasong, șeful Centrelor africane pentru controlul și prevenirea bolilor.

Potrivit unui bilanţ realizat de Reuters, aproape 88 de milioane de persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu coronavirus și aproximativ 1,9 milioane au murit de la izbucnirea pandemiei în China, în 2019.