Bugetul lui Maricel Popa are o gaură uriaşă: 335 de milioane de lei

0
868

Bugetul Consiliului Judeţean prevede din start un deficit de 335 de milioane de lei. Cu aceşti bani, Iaşul ar fi egalat bugetul Clujului. Drumurile şi spitalele înghit aproape toţi banii CJ în acest an. Fondurile europene contractate au crescut consistent odată cu lansarea investiţiilor la Spitalul de Copii şi la Axa rutieră strategică Iaşi-Suceava. În cazul altor judeţe (Cluj, Timiş, Bihor, Braşov) veniturile sunt egale cu cheltuielile.

Proiectul de buget al administraţiei judeţului pentru anul în curs este din nou unul record. Suma estimată de Consiliul Judeţean că o va încasa în 2020 este de 531,5 milioane de lei, cu peste 100 de milioane mai mult decât anul trecut.

Creşte însă şi deficitul pe măsură. Cheltuielile estimate se cifrează la 866,9 milioane de lei, cu 335 de milioane peste veniturile CJ. Anul trecut au fost „doar“ 170 de milioane, iar în 2018, 90 de milioane.

Totuşi, acest deficit apare numai pe hârtie, pentru că banii nu există – cel puţin nu în acest moment. Cea mai mare parte a lor „se ascund“ în aşa-numitele credite de angajament, un fel de promisiuni că anumite proiecte, mai ales cele de infrastructură rutieră, vor fi finanţate în acest mod.

De regulă însă CJ reuşeşte să încheie anul pe plus, răsturnând balanţa venituri / cheltuieli pe excedent.

La capitolul Cheltuieli, cele destinate funcţionării se ridică la 350,65 milioane de lei, sumă practic egală cu cea alocată anul trecut. Pentru secţiunea de dezvoltare, fondul este dublu: 516,3 milioane de lei.

Creşterea se explică mai ales prin majorarea de trei ori faţă de nivelul din 2019 al fondurilor europene contractate, de la 51 la 214 milioane de lei: Axa rutieră Iaşi-Suceava, 125 de milioane, cele două proiecte de la Spitalul de Copii, 57 de milioane, cele patru muzee restaurate etc.

Transferurile între unităţi ale administraţiei judeţului au crescut de la 196 la 271 de milioane de lei.

De altfel, bugetul însumat acestor unităţi presupune venituri de 937 de milioane de lei şi cheltuieli de 956 de milioane. Fără sumele comune, aceasta înseamnă un buget total de venituri de 1,1 miliarde şi unul de cheltuieli de 1,45 de miliarde de lei.

Scadenţa marilor proiecte creşte bugetul

Dintre direcţiile şi instituţiile subordonate CJ, Drumurile Judeţene au partea leului, respectiv 268,67 milioane de lei. În această alocare este inclusă modernizarea a 17 segmente de drum, inclusiv prin PNDL (5).

În dreptul CJ figurează Axa rutieră Iaşi-Suceava şi două proiecte derulate prin Programul Operaţional Comun cu Republica Moldova, ambele pe DJ 249A, de la Holboca până la Ungheni.

Proiectul de buget pariază peste 600 de milioane de lei pe sănătate, cele mai mari bugete fiind propuse pentru Spitalele de Copii (160 de milioane), de Neurochirurgie (145 de milioane) şi Pneumoftiziologie (80 de milioane), precum şi pentru Maternitatea „Cuza Vodă“ (113 milioane de lei).

Spitalul de Boli Infecţioase va avea 75 de milioane de lei, iar Maternitatea „Elena Doamna“, 31 de milioane. Termenul până la care ieşenii puteau să aducă propuneri a expirat ieri. Cel mai probabil, proiectul va fi dezbătut şi adoptat în plenul CJ, peste două săptămâni.

Cât se întinde plapuma la alţii

Consiliul Judeţean Cluj şi-a propus să cheltuiască cu 10 milioane de lei mai mult decât CJ Iaşi pentru secţiunea de funcţionare (360 de milioane). Cheltuielile de personal se ridică la 215 milioane, în vreme ce la Iaşi aceste fonduri sunt de 140 de milioane, în scădere faţă de 2019 (171 de milioane).

Pentru dezvoltare, clujenii propun o sumă similară Iaşului, 518 milioane de lei. Ca şi la Iaşi, cei mai mulţi bani (317 milioane) sunt alocaţi investiţiilor în infrastructura rutieră.

Bănăţenii speră că cheltuiască mai puţin decât Iaşul şi Clujul în acest an pentru funcţionare: 305 milioane de lei. CJ Timiş are şi pentru dezvoltare o sumă mai mică. Astfel, din totalul cheltuielor de investiţii, de 253 de milioane de lei, la infrastrutură rutieră se vor duce 142 de milioane.

La Braşov, bugetul local al CJ îl depăşeşte pe cel al Iaşului, însă din cele 591,6 milioane de lei, aproape o treime reprezintă excedent, adică bani necheltuiţi la 31 decembrie 2019.

Şi braşovenii propun cei mai mulţi bani la capitolul transporturi, respectiv 323,4 milioane de lei. Dintre aceştia, 90 de milioane vor merge la aeroportul aflat în construcţie la Ghimbav.

În fine, bugetul propus de Consiliul Judeţean Bihor este de 404 milioane de lei, de patru ori şi jumătate mai mic decât cel anunţat de primarul Oradei, de 1,8 miliarde, pentru anul în curs. Să remarcăm faptul că în cazul judeţelor de mai sus cheltuielile sunt egale cu veniturile.

Judeţe precum Constanţa şi Dolj nu afişaseră până ieri proiectele de buget pentru anul în curs. Totuşi, constănţenii sunt invitaţi să facă propuneri la proiect, în vreme ce oltenii trebuie să completeze o solicitare în baza Legii 544/2001, a liberului acces la informaţiile de interes public, ca să afle ce le rezervă administraţia judeţului în acest an.