Benoni Moruzi, în cadrul Adunării Ligii Aleşilor Locali PNL: “Suntem în pericol de a nu avea situaţia financiară de a închide toate nevoile şi problemele unor comunităţi rurale”

0
1014

Primarul comunei Aroneanu, Benoni Moruzi, preşedinte al Filialei Iași a Asociației Comunelor din România, a susţinut, în cadrul Adunării Ligii Aleşilor Locali PNL, un discurs privitor la provocările administraţiilor locale din ultimii ani şi soluţiile pe care noua guvernare ar trebui să le aibă în vedere. Evenimentul a avut loc sâmbătă la Bucureşti, 26 octombrie 2019.

“Zona rurală a fost mereu cenuşăreasa administraţiei publice locale şi sperăm să reuşim, cu noua guvernare liberală, să punem temelia şi fundamentul îndreptării acestei situaţii din mediul rural. Astăzi, mediul rural acoperă aproximativ jumătate din populaţia ţării ca mediu locuibil. Este o opţiune a unora, dar alţii nu au avut de ales, pentru că acolo s-au născut. Ruralul este, astăzi, motiv de turism, de agrement, de dezvoltare iar fiecare primar a făcut eforturi să atragă fonduri pentru a dezvolta comunităţile pe care le conduc. Astăzi, suntem în pericol de a nu avea situaţia financiară de a închide toate nevoile şi problemele unor comunităţi rurale. Relevant a rămas, în acest sens, anul 2009, când la un buget de puţin peste 1 miliard de lei scos la licitaţie, pentru ca noi, primarii, să reuşim să atragem fonduri, s-au depus proiecte de 9 miliarde lei. Închipuiţi-vă că a avut posibilitatea ca fiecare comunitate să depună un singur proiect. Astăzi suntem în imposibilitatea de a avea disponibilităţi financiare pentru a depune proiecte pe linii de finanţare în mediul rural. Astăzi, suntem în situaţia ca multe dintre atribuţiile autorităţilor centrale să fie, urmare a descentralizării pe care o dorim, trimise către autorităţile locale, însă nu a venit şi nu s-a păstrat resursa financiară pentru acoperirea nevoilor. Vă dau un exemplu din acest an cu referire la plata financiară pentru persoanele cu handicap, competenţă trimisă în sarcina autorităţilor locale, şi există comunităţi în prezent care au dificultăţi cu acoperirea necesarului bănesc. Astfel că, pe viitor, ne dorim ca această competenţă să fie preluată din nou de stat, pentru că starea sănătăţii este un atribut naţional şi nu local”, a declarat Benoni Moruzi.