Baia Mare este în finala pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2023

0
982

Baia Mare a trimis recent candidatura pentru Ruda 2 a competiției pentru titlul de Capitala Europeană a Tineretului 2023. Orașul concurează de această dată cu Lublin din Polonia și Kazan din Rusia. Conceptul și programul pe care echipa îl propune este „PLAY”, care urmărește să construiască și să ofere tinerilor scena de care au nevoie pentru a descoperi, învăța și a-și exploata potențialul, fiind activi în co-crearea orașului, a muncii, a vieții de zi cu zi și a viitorului.

Titlul de Capitala Europeană a Tineretului se oferă în fiecare an unui oraș care câștigă competiția organizată de European Youth Forum (Forumul European al Tinerilor). Pentru a candida, fiecare oraș doritor trebuie să depună o candidatură în care propune un program cu un anumit concept, prin care să contribuie la dezvoltarea domeniului de tineret și a participării active a tinerilor atât la nivel local, cât și la nivel național și european. Cu alte cuvinte, nu este un premiu acordat pentru performanțele obținute până la acel moment, ci pentru cel mai bun și sustenabil program propus, care urmează a fi implementat în anul pentru care orașul candidează.

Procesul de candidatură are trei etape principale: Runda 1 – orașele candidate depun prima formă, mai scurtă, a candidaturii, Runda 2 – orașele care au fost declarate finaliste de către juriu trimit o variantă dezvoltată a candidaturii, după care primesc feedback din partea juriului, Runda 3 – orașele finaliste depun varianta finală a candidaturii și susțin o prezentare a acesteia în fața juriului. Titlul de Capitala Europeană a Tineretului este decernat în cadrul unei gale, de obicei în luna noiembrie, cu 2 ani inaintea lansării programului orașului câștigător.

PLAY este conceptul și programul propus de Baia Mare pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2023. Termenul „PLAY” a fost ales pentru că are multiple semnificații în limba engleză, fiind jucăuș și serios în același timp.

Scopul PLAY este acela de a construi o scenă în care tinerii pot descoperi, învăța și funcționa la potențialul lor maxim, co-creându-și orașul, munca, viața și viitorul.

Obiectivele generale ale programului sunt următoarele:

PLAY își propune să conecteze tinerii, experții în tineret și instituțiile, creând astfel rețele și ecosisteme cu viziuni comune, pentru a îmbunătăți bunăstarea tinerilor.

PLAY își propune să implice tinerii în dezvoltarea orașelor și comunităților durabile.

PLAY își propune să împuternicească tinerii să participe activ la conturarea viitorului Europei, având Baia Mare și titlul de Capitala Europeană a Tineretului ca laborator pentru acest scop.

Programul are la bază 4 piloni cheie: City (Orașul), Work (Muncă), Life (Viață) și Future (Viitor). Fiecare conține acțiuni cheie îmbunătățite cu 2-5 proiecte majore specifice domeniului. Programul va fi îmbunătățit printr-un apel suplimentar pentru proiecte și inițiative ale tinerilor și ONG-urilor. Pentru această rundă, a fost adăugat un al cincilea pilon – PLAY Safe (siguranță), ca răspuns la provocările aduse de pandemia de COVID- 19, în ceea ce privește sănătatea fizică, emoțională și mintală a tinerilor, dar și siguranța lor în mediul virtual.

Baia Mare a trimis duminică, 24 mai candidatura pentru Runda 2 și așteaptă cu nerăbdare feedback-ul din partea juriului competiției. Aceasta nu este o rundă cu eliminări, deci până în runda finală, vor rămâne aceleași 3 orașe declarate finaliste în luna martie: Baia Mare, Kazan (Rusia) și Lublin (Polonia).

Până în data de 20 septembrie va fi depusă varianta finală a candidaturii. Pasul următor va fi susținerea acesteia în fața juriului, urmată de Ceremonia Oficială de Decernare din 18 noiembrie, în Klaipeda (Lituania) – Capitala Europeană a Tineretului 2021. Programul acestor etape, precum și modul lor de desfășurare vor putea suferi modificări, în funcție de evoluția răspândirii noului coronavirus în Europa și măsurile de siguranță necesare.

Pe plan local, echipa care lucrează la candidatură planifică o serie de întâlniri online cu persoanele și ONG-urile care și-au exprimat dorința de a se implica în dezvoltarea programului, urmând ca acestea să se desfășoare și offline, atunci când contextul va fi unul sigur.

Tinerii, lucrătorii de tineret, ONG-urile, precum și firmele care doresc să se alăture echipei, sunt invitați să lase un mesaj pe pagina de Facebook Baia Mare 2023 sau să trimită un e-mail la adresa: baiamare2023@gmail.com.