Autostrada Unirii a devenit lege! Plenul Camerei Deputaţilor a dat votul decisiv

0
1092

Legea privind construcţia Autostrăzii Iaşi – Tg. Mureş fost adoptată cu susţinere aproape unanimă, prin 261 de voturi “pentru”, două voturi “contra” şi 5 abţineri.

„Obiectivul de investiţii Autostrada Unirii se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public/privat. În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanţare comunicat de Ministerul Transporturilor”, prevede proiectul legislativ.

Cele cinci voturi de abținere au aparținut deputaţilor PSD Bacău, respectiv Theodora Şotcan, Elena Hărătău, Ionel Floroiu și Claudiu Augustin Ilişanu.

“Votul favorabil din Camera Deputaților reconfirmă voința suverană a locuitorilor Moldovei și dreptul lor la dezvoltare pentru un trai mai bun al generațiilor care vor veni. E doar o cărămidă al unui amplu proces de reforme necesare pentru a ajuta Moldova să recupereze decalajele economice față de celelalte regiuni ale țării și chiar, față de regiuni similare ale altor țări membre UE”, a declarat Iulia Scântei, senator PNL Iaşi.

Primele reacţii ale deputaţilor ieşeni

Proiectul de lege pentru construcţia Autostrăţii Unirii a fost iniţiat şi susţinut de toate grupurile parlamentare, însă cei mai vocali deputaţi ieşeni au fost cei din PNL şi PMP.

„Fără eforturile și presiunea ieşenilor nu știu dacă astăzi înregistram același succes. Parcursul propunerii privind construcția autostrăzii Iași – Tg. Mureș, devenită astăzi lege, arată cât se poate de clar că doar uniți putem conta la București. Este important faptul că toate partidele au ȋnţeles importanţa acestei autostrăzi pentru Iaşi şi pentru România ȋn general. Trebuie să avem grijă ca legea să fie și pusă în practică. Imediat dupa promulgare trebuie să fim din nou la Guvern să batem la ușa premierului și a ministrului Transporturilor. Sper ca la 1 Decembrie să avem o lege promulgată pentru Autostrada Unirii. Este primul semn de unitate în an Centenar‟, a declarat deputatul PMP, Petru Movilă.

Deputatul PNL, Marius Bodea, a subliniat importanţa acestei autostrăzi pentru dezvoltarea Regiunii de Nord-Est.

“Această autostradă, da, este o obligație a statului român față de cei 4 mil. de locuitori din Moldova pentru că prea puțin se întoarce în această regiune față de ce cotizează. Acest centralism administrativ ne-a adus în situația absurdă de a pleda pentru acest proiect în Parlament și la Guvern, însă vă asigur că am fi realizat demult acest obiectiv de investiții dacă ar fi existat descentralizare administrativă adevărată! Proiectul autostrăzii Moldova – transilvania mai este un obiectiv de interes național, strategic, pentru că sprijină parcursul european al Republicii Moldova. Frații de peste Prut au nevoie de această autostradă la fel de mult ca noi”, a declarat deputatul PNL, Marius Bodea.

O reacţie cel puţin ciudată a venit din partea deputatului ieşean Varujan Vosganian, care a declarat că parlamentarii ALDE nu vor vota bugetul pe anul 2019 dacă Autostrada Unirii nu va fi inclusă. Asta după ce, anul trecut, tot el a votat împotriva poriectului autostrăzii în Comisia pentru Buget, Finanţe din Parlament.