Armata de troli a sectorului 4 în slujba PSD – peste o sută de conturi false îl susțin și îl apară pe Daniel Băluță pe Facebook

0
1331

Peste o sută de conturi false îl susțin și îl apără pe primarul sectorului 4 pe Facebook. Trolii care îl elogiază pe Daniel Băluță se ascund în spatele unor poze furate, de la o damă de companie din Israel, până la o cântăreață din Mexic sau chiar o jucătoare de volei din București. Atunci când nu postează comentarii pe pagina edilului, armata digitală din sectorul 4 distribuie articole pe diverse grupuri sau comentează pe paginile unor publicații de presă, consemnează Buletin de București.

Prezența lor a fost simțită și în ultimele „bătălii” purtate de Băluță, precum cea în care el a a depus o plângere la DIICOT împotriva unor jurnaliști de la Libertatea și Newsweek. Unul dintre mesajele principale rostogolite de armata de troli are la bază denigrarea presei: „Jurnaliștii sunt vanduti unor interese”, „Nu mai exista presă, există doar naratori politici”.

În profilul de Facebook, Mirela Zocea este o tânără jucătoare de volei în echipa CSM București. Și-a făcut cont de Facebook abia în mai 2020, însă de atunci a fost foarte activă online. Îi plac înghețata și prăjiturile, însă apreciază mâncarea sănătoasă, pe care o cumpără din Piața Sudului din sectorul 4, acolo unde locuiește. Nu îi este frică să recunoască că savurează bârfele din Cancan, pe care le distribuie pe social media, însă e la fel de interesată de știrile ProTV. Este credincioasă și deseori postează despre activitatea unei organizații de voluntariat cu activitate în zona Moldovei și a Ucrainei.

Pe lângă toate astea, Mirela este extrem de mândră de primarul care se ocupă de sectorul ei, Daniel Băluță. Distribuie deseori postările lui, însă cel mai des îi lasă comentarii: „Împreună suntem mai puternici săptămână ușoară domnule Primar și productivă”, „Mult succes si Doamne Ajuta!”, ”Tot sectorul arata de nota 10”, „Un sector ordonat datorita dvs”.

Drilea Denisa este de asemenea jucătoare de volei la CSM București. Principala asemănare dintre cele două fete este, însă, alta: amândouă au aceleași poze pe Facebook. Diferența constă în faptul că Drilea Denisa este cine pretinde a fi, iar Zocea Mirela e un cont fals care i-a furat identitatea și care acum a îi face propagandă primarului sectorului 4.   

Zocea Mirela este doar unul dintre cele peste o sută de conturi false din armata de troli care îl susține pe Daniel Băluță.

Buletin de București a reușit să identifice 102 troli care au dat mesaje pozitive la adresa primarului sectorului 4. Cel mai vechi cont fals a fost creat în primăvara anului 2019. Tot atunci și-a început activitatea armata digitală.

Armata de troli în defensivă

Trolii din armata digitală a sectorului 4 au două lucruri în comun: iubirea pentru primarul Daniel Băluță și ostilitate față de oricine e împotriva lui. Orice ieșire în spațiul public online a edilului e acompaniată de laude și mulțumiri: „Sunteți un om minunat și mereu pus pe fapte mari”, „Apreciem frumosul pentru ca asa ne ati invatat dvs!”, „avem cel mai harnic si smart primar”, „Sunteti un Dumnezeu al educatiei din sectorul 4”.

Atunci când sunt în defensivă, trolii fie fac comentarii pe pagina lui Daniel Băluță, fie distribuie postările lui. Indiferent de ce se întâmplă în realitate, sectorul, dar mai ales primarul, trebuie să rămână cu un renume bun.

Pentru a vedea cât de activă este armata de troli, Buletin de București a verificat toate postările făcute de Daniel Băluță în prima săptămână din mai 2021 (3-9 mai) și au numărat comentariile lăsate de soldați. În medie, un sfert dintre toate comentariile de la o postare sunt omagii scrise de conturi false. Există cazuri în care comentariile trolilor ajung să fie aproape o treime din total, așa cum s-a întâmplat la postarea făcută cu ocazia zilei Europei sau la cea despre piețele din sectorul 4.

Conturile false care îl susțin pe primarul sectorului 4 nu se opresc aici. Ele s-au infiltrat pe grupurile de Facebook dedicate comunității din sector, acolo unde publică articole sau postări în favoarea lui Daniel Băluță.

Ionuț Codreanu, analist media în cadrul Active Watch – Agenția de Monitorizare a Presei, a afirmat că e puțin probabil ca aceste comentarii repetitive să aibă un impact asupra opiniilor cetățenilor, ci că, în cel mai fericit, ele îl ajută la ego pe cel care le primește.

„Cred că opiniile oamenilor sunt deja formulate, din cauza polarizării exacerbate, încât comentariile concertate, fie ele pozitive sau negative, au șanse limitate în schimbarea percepțiilor. În cel mai fericit caz, îl ajută la ego pe beneficiarul direct al campaniilor de laudatio, dar și asta e o chestiune temporară și artificială.” – Ionuț Codreanu, analist media Active Watch.

Profilul soldatului

Deși, la o primă vedere, conturile au fost create ca să pară cât mai diverse (de la fete tinere până la cupluri de vârstă mijlocie), am reușit să identificăm niște tipare pe care le urmează mai mulți troli.

1. Rețeta clasică după care au fost modelate majoritatea conturilor false are la bază furtul identității. Întocmai ca în cazul jucătoarei de volei, un astfel de cont își însușește pozele altei persoane. Deoarece ele sunt preluate de pe conturi de social media, căutarea fotografiei prin funcția de reverse image search (căutarea inversă a imaginilor) nu dă niciun rezultat.

Există, însă, alte indicii care demonstrează că este cont fals: pozele au puține aprecieri, persoana nu este etichetată în nicio fotografie, nu a făcut niciun check-in, majoritatea distribuie citate sau rețete, iar multe dintre comentarii sunt de la conturi străine. Mai mult decât atât, toate au fost înființate începând cu 2019, iar majoritatea în 2020. O parte dintre ele au doar câteva sute de prieteni, de obicei între 200-500, printre care se regăsesc și alți troli. Cei mai mulți dintre soldații care urmează reteța clasică susțin că lucrează la branduri de îmbrăcăminte precum Zara sau LC Waikiki, la Avon ori la Hahaha Productions.

2. O altă strategie folosită de echipa care administrează armata de troli din sectorul 4 este aceea de a crea un profil fără o identitate. Pozele sunt, de obicei, generale, cu animale, flori, mașini sau peisaje din natură.

Cont fals înființat în septembrie 2020

3. Al treilea tipar după care au fost construiți soldații digitali care îl susțin pe Daniel Băluță se bazează pe poze preluate de pe internet. Utilizând reverse image search, am găsit mai multe conturi ale căror fotografii, aparțineau, de fapt, altcuiva. De exemplu, Sandra Rotaru este în realitate o escortă de lux din Israel, iar Eda Ilie este o cântăreață faimoasă din Mexic.  

Pozele lui Dumitrescu Iulian, în schimb, au mai fost folosite în trecut pentru a crea conturi false. În 2019, un orădean de 49 de ani și-a asumat aceeași imagine pentru a crea un cont cu numele Danny Danny Danny, prin care a ademenit o fata de 14 ani pentru a întreține relații sexuale, conform ebihoreanul.ro.

Citește mai mult pe Buletin de București.