Analiză pe Zona Metropolitană: Miroslava, Bârnova şi Valea Lupului, comunele în care volumul populaţiei a explodat

0
3689

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, trei comune din Zona Metropolitană Iaşi au înregistrat, într-un interval de 10 ani, o creştere a populaţiei de peste 50%. Într-o mare măsură, această explozie se datorează accesului la o reţea de drumuri importante, ori prezenţa unor investiţii semnificative, cum ar fi cazul comunei Miroslava. Potrivit acestor date, cea mai mare creştere a populaţiei, în perioada de referinţă 2007 – 2017 a fost înregistrată în Valea Lupului – 102,82%. Foarte aproape se plasează comuna Miroslava, cu o creştere a populaţiei de 93,40%, urmată la o distanţă considerabilă de Bârnova, cea din urmă având o creştere demografică de 62,98%. În ceea ce priveşte comuna Bârnova, trendul este frânat de lipsa unei infrastructuri rutiere adecvate.

La polul opus, comune precum Prisăcani, Movileni şi Schitu Duca au înregistrat un uşor trend negativ în ceea ce priveşte variaţia populaţiei.

La nivelul întregii Zone Metropolitane Iaşi se evidenţiază comunele Tomeşti, Ciurea,
Miroslava şi Valea Lupului cu un indice al îmbătrânirii demografice sub 50. La polul opus, se
regăsesc comunele Movileni, Ţuţora, Prisăcani şi Schitu Duca care se caracterizează printr-o pondere mai mare a populaţiei de peste 65 ani raportată la populaţia din categoria 0-14 ani.

La sfârşitul anului 2017, se remarcă o dublare a numărului locuinţelor existente în
comunele cele mai apropiate de Municipiul Iasi, raportat la anul 2007: Miroslava, Valea Lupului şi Ciurea. La polul opus, cu creşteri mai mici de 10% a fondului de locuinţe sunt localităţile Prisacani, Movileni, Comarna.

Populaţia Zonei Metropolitane Iasi cuprindea 507.775 locuitori în 2017 şi reprezintă 53,8% din populaţia judeţului Iaşi.