Ambasadorul Israelului în România, vizită oficială la Iași

0
640

Ambasadorul Israelului, ES David Saranga, a vizitat vineri Muzeul Pogromului de la Iaşi, însoţit de Sorin Afloarei, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, şi de deputatul Alexandru Muraru, Reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei .

Vizita a coincis cu împlinirea a 81 de ani de la Pogromul de la București, petrecut în perioada 21-23 ianuarie 1941.

Am avut onoarea de a participa alături de ambasadorul Israelului, ES David Saranga și de președintele PNL IAȘI și Reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, Alexandru Muraru, la o întâlnire ce s-a desfășurat în cursul zilei de astăzi la Muzeul Pogromului de la Iași.
Am comemorat victimele Pogromului de la București desfășurat în perioada 21-23 ianuarie 1941, fiind unul dintre cele mai triste momente ce s-au petrecut pe teritoriul României în ultimul secol.


De asemenea, tot în anul 1941 a avut loc la Iași cel mai violent pogrom din istoria evreilor din România, lucru care m-a făcut ca în anul 2017 să inițiez proiectul actualului Muzeu al Pogromului de la Iași, un loc unde toți cei care îi trec astăzi pragul, înțeleg gravitatea acțiunilor din acele timpuri.
Este de datoria noastră să respectăm istoria și să învățăm din faptele trecutului pentru ca asemenea momente să nu se mai repete vreodată
” – a comunicat Sorin Afloarei.

Muzeul Pogromului este amenajat în fosta clădire a Chesturii poliţiei, locul în care au fost masacraţi acum 81 de ani şi mii de evrei din Iaşi.

Am vizitat Muzeul și memorialul Pogromului de la Iași, precum și Muzeul Teatrului Evreiesc, ambele în clădirea fostei chesturi de Poliție, locul central de decizie și comandă a genocidului din iunie 1941, în care au fost uciși de către autoritățile române și unități germane aproape 20.000 de evrei. 

Aceste muzee reprezintă astăzi o mare realizare pentru Iași și pentru felul în care autoritățile locale au înțeles să protejeze memoria victimelor Holocasutului și a comunității evreiești” – a declarat Alexandru Muraru.