Deputatul Alexandru Muraru, cel care deschide lista PNL Iași pentru alegerile parlamentare, a prezentat programul de guvernare propus de Partidul Național Liberal în ceea ce privește partea de Educație. Acesta a precizat că bugetul pentru acest domeniu se va dubla în următorii patru ani.
“Educația este șansa pe care fiecare Stat și-o acordă pentru viitor. Fără educație nu poate exista dezvoltare, iar un Stat nu poate garanta nici sănătatea, nici securitatea, nici prosperitatea. “România educată”, proiectul național inițiat de președintele României, Klaus Iohannis, vede în viitor, în guvernarea PNL 2020 – 2024, o Românie unde educația este indispensabilă pentru această țară și care va deveni prosperă și puternică. Am venit la guvernare după o perioadă foarte grea, unde timp de 7 ani, PSD a creat cel mai mare haos în Educație din ultimii 30 de ani, încercând să-i ducă bugetul la un minim istoric: am ajuns în 2019 la un buget de sub 3% din PIB. În momentul de față, după un an de guvernare liberală, bugetul Educației este de 3,4% iar până în 2024, ne vom asigura că 6% din PIB va merge către Educație. România educată este baza pe care PNL construiește acest doemniu pe următorii patru ani, pentru că acest program este menit să susțină reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului, bazat pe performanță, muncă, talent și integritate.”, a declarat Alexandru Muraru.
Propuneri pentru învățământul preșcolar, preuniversitar și universitar
Alexandru Muraru a precizat că PNL are soluții pentru toate nivelurile de educație, începând de la preșcolar și până la cel universitar. Liberalii promit construirea sau reabilitarea unui număr de 2.500 de creșe, grădinițe și școli până în 2024 și conectarea tuturor unităților de învățământ la internet.
“În ceea ce privește domeniul preșcolar, în următorii patru ani vom extinde rețeaua de creșe în sistemul public astfel încât rata de cuprindere a copiilor cu vârste între 0 și 3 ani să crească până în 2025. Generalizarea treptată a cuprinderii copiilor de 3, 4 si 5 ani în învățământul preșcolar o vom face până în 2024. Totodată vom urmări generalizarea programelor after-school în unitățile de învățământ de Stat și creșterea calității serviciilor oferite acestora.”, a precizat Muraru.
Deputatul a subliniat principalele priorități în domeniul preuniversitar, cu accent pe maximizarea potențialului fiecărui elev.
“În învățământul preuniveristar, ne propunem generalizarea etapizată a programelor de asigurare a unei mese calde pentru toți copiii din medii defavorizate, vom aplica un sistem unitar la nivel național de acordare a burselor pentru elevi, fără discriminare, în funcție de resursele bugetare ale comunităților locale, vom oferi servicii de consiliere și orientare școlară către toți elevii, vom revizui arhitectura curriculară prin centrarea conținutului profilului celui care învață, pe competențele cheie și pe maximizarea potențialului fiecărui copil. Totodată, vom dezvolta programe de educație profesională în regim dual și nivel secundar și terțiar până la 30% din totalul programelor.“, a explicat Alexandru Muraru.
Totodată, deputatul a indicat prinicipalele priorități în învățământul universitar, punând gând rău fabricilor de diplome și angajărilor pe bază de diplome false.
“În mediul universitar vom consolida autonomia universitară, vom reforma și vom pune baze mai solide școlilor doctorale, vom acorda sprijin financiar pentru studenți prin stabilirea unui cuantum minim a burselor studențești. De asemenea, vom dezvolta cercetarea, vom construi și reabilita 40 de campusuri școlare și 30 de cămine studențești. “, a încheiat deputatul Alexandru Muraru.