Cu prilejul împlinirii unui an de de când reprezintă ieșenii în Parlamentul României, Deputatul PNL de Iași Alexandru Muraru a prezentat într-un comunicat transmis presei raportul său anual de activitate. De asemenea, acesta a precizat că „indiferent de contextul politic de la București, prioritățile mele care reprezentant al ieșenilor rămân proiectele Iașului și Moldovei”.
Redăm, în continuare, conținutul integral al comunicatului:
S-a împlinit 1 an de când îi reprezint pe ieșeni în Parlamentul României. În toată această perioadă, am pus pe agenda Guvernului și a Parlamentului proiectele majore pentru Iași: autostrada Ungheni – Iași – Tg. Mureș, Spitalul Regional de Urgențe, Spitalul de Boli Cardiovasculare de la Miroslava, varianta de ocolire a Iașului, susținerea educației ieșene, realizarea unui sediu pentru Opera ieșeană, a unei săli polivalente și a unui nou stadion.
Sunt cadru universitar și o preocupare constantă o reprezintă educația. Am mers personal la mai multe unități școlare din Iași pentru a lua contact direct cu problemele acestora și de a identifica soluții. Un caz concret este Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu” unde am avut mai multe vizite și intâlniri concrete cu Ministrul Educației pentru a găsi finanțare pentru reabilitarea clădirilor care sunt într-o stare avansată de degradare.
Ca membru în Comisia permanentă a Camerei Deputaților și a Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, m-am implicat active pentru ca acest control civil exercitat asupra SRI de către Parlament să crească gradul de încredere al românilor în această instituţie fundamentală pentru orice democraţie. Astfel, am demarat o serie de vizite în teritoriu la sediile teritoriale ale SRI pentru a intra în contact, pe de o parte, cu structurile serviciului, dar, pe de altă parte, de a intra în contact cu societatea civilă și actorii administrativi în vederea transparentizării activității acestui serviciu de intelligence.
În cifre, mandatul meu arată astfel: 26 interpelări și întrebări către miniștrii de resort cu privire la proiectele menționate, 16 propuneri legislative inițiate, 25 declarații politice.
În calitate de Reprezentant al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, cea mai importantă realizare este aprobarea Strateigei naționale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării. Astfel, România se alătură unui număr de state membre care au adoptat, până acum, astfel de documente strategice, fie pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, fie într-un cadru mai larg pentru prevenirea şi combaterea altor forme de intoleranţă, xenofobie, radicalizare, discurs instigator la ură, violenţă politică sau simbolică.
Totodată, am reușit introducerea la finanțare prin PNRR a două muzee dedicate promovării memoriei victimelor Holocaustului și a Comunismului. Este vorba de Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi Holocaustului din România şi de Memorialul “Închisoarea tăcerii” din Râmnicu Sărat.
Pe lângă aceasta, am acționat ferm împotriva derapajelor extremiste de la tribuna Parlamentului care au efecte nocive asupra democrației și a statului de drept. Astfel, am făcut sesizări la Parchet sau Poliție împotriva unor lideri politici populiști și care au instigat la ură, violență și discriminare împotriva unor minorități.
Indiferent de contextul politic de la București, prioritățile mele care reprezentant al ieșenilor rămân proiectele Iașului și Moldovei. Îmi doresc să existe aceeași solidaritate și unitate pentru sprijinirea proiectelor vitale pentru Moldova și Iași din partea tuturor reprezentanților politici, la fel cum există în Ardeal sau la Cluj. Asta ne-a lipsit până acun: maturitatea de a pune pe primul loc Iașul și Moldova, nu individualismul politic.
Alexandru Muraru,
Deputat PNL Iași
Președintele PNL Iași