Alexandru Muraru: “Avem cel mai inechitabil sistem educaţional din întreaga arie europeană. Copiii din rural au șanse mult mai mici decât cei din urban”

0
792

Candidatul PNL pentru Camera Deputaților, Alexandru Muraru, atrage atenția că în România ”se cască un hău tot mai mare între copiii din mediul urban și cei din mediul rural cu privire la accesul la servicii de educație”.

Acesta atrage atenția că România are cel mai mic nivel de finanţare pe cap de elev din Europa.

Guvernul PNL a crescut bugetul educației în 2020 la 3.4% din PIB. 2,99 % reprezintă, în medie, cheltuielile publice cu educația în România, printre cele mai mici sume din UE, raportat la PIB. De accea, voi susține din Parlament creșterea graduală a bugetului alocat Educației și Cercetării, până la 6% din PIB. Fără o finanțare adecvată a educației, nu putem vorbi de performață și șanse egale”, a spus candidatul liberal.

Alexandru Muraru a prezentat și câteva statistici cu privire la disparitățile dintre copiii din mediul rural și cei din mediul urban.

Sărăcia din satele românești înseamnă nu doar lipsuri materiale, ci și distrugerea șanselor copiilor din acest mediu la servicii de educație. 44,3%. adică 900.000 de copii doar în comune și sate, se află în risc de sărăcie sau excluziune socială. De aceea, rata abandonului școlar este mai mare cu 20% în școlile din rural, față de cele din marile orașe. La nivel național, rata de părăsire timpurie a școlii este de 26,6% în zonele rurale și scade la 6,2% în municipiu, în condițiile în care în studiază 45% din populația școlară a României”, a spus candidatul PNL.

Candidatul liberal va activa în Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților după alegerile parlamentare din 6 decembrie.