Accident la telecabina din Buşteni, ţinut secret – oameni coborâţi de urgenţă cu ajutorul salvamontiştilor

0
1166

Un incident nefericit a avut loc la telecabina din Buşteni care face legătura între staţiune şi platoul Bucegilor. Cabina care a pornit în prima cursă, duminică dimineaţă, 12 septembrie 2021, a rămas blocată undeva între piloanele 2 şi 3.

Peste zece oameni, toţi muncitori la punctele de lucru ale telecabinei, au fost coborâţi de urgenţă cu ajutorul salvamontiştilor, conform unor surse citate de publicația bzi.ro. Incidentul a fost ţinut secret, nefiind mediatizat în spaţiul public.

Potrivit surselor menționate, incidentul, care putea fi unul extrem de grav, a avut loc duminică 12 septembrie 2021, dimineaţă, la prima cursă, în momentul în care se urcă spre punctele de lucru doar cu muncitorii societăţii care administrează telecabina.

Cabina ar fi rămas blocată între pilonii 2 şi 3, deasupra abruptului prahovean.

În momentul de faţă sunt două ipoteze care se vehiculează în legătură cu defecţiunea cabinei.

Prima ipoteză ar fi ca un urs a dizlocat din peretele muntelui o stâncă ”de dimensiunile unui frigider”. În cădere, stânca ar fi lovit cablul purtător al telecabinei şi l-a ”deraiat” de pe traseu.

La prima cursă, angajaţii telecabinei nu au fost înştiinţaţi de acest lucru şi au dat drumul cabinei în care se aflau munctorii. Telefericul a mers până la punctul ”nodului”, unde s-a oprit subit, într-o poziţie nefirească.

Cea de-a doua variantă a defecţiunii, susţin alte persoane, ar fi o defecţiune la motor. Muncitorii au alertat imediat baza, iar în ajutorul lor au venit alţi colegii, dar şi o echipă de salvamontişti.

O parte dintre muncitorii care au rămas în telecabina suspendată au coborât pe stâlp, alţii pe corzi, ajutaţi de salvamontişti. Din fericire, în teleferic se aflau doar persoane care erau instruiţi în prealabil cum se coboară în situaţii de urgenţă. Astfel, aceştia nu s-au panicat nicio secundă şi nu au fost răniţi.

Telecabina a rămas suspendată deasupra abruptului prahovean. Presupunem prin absurd că ar fi cedat cablul, oamenii cădeau 300 de metri în gol, în prăpastie.

N-ar fi supravieţuit nineni. Am fi avut o situaţie similară cu cea din Italia”, spun sursele.

De precizat este faptul că telecabina din Buşteni a fost inaugurată în anul 1978, având o lungime de traseu de 4350 m şi cu o diferenţă de nivel de 1235 m. Porneşte de la o altitudine de 880 de metri şi ajunge la 2290 de metri, la staţia Babele. Capacitatea cabinei este de maximum 24 de persoane, iar durata traseului este de puţin peste 12 minute.

Proiectantul telecabinei din Buştenni este Ceretti & Tanfani Milano, aceeaşi firmă care a proiectat şi telecabina care s-a prăbuşit în Italia.

Până în momentul transmiterii acestei ştiri, reprezentanţii operatorului privat care se ocupa de administrarea telecabinei din Buşteni nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere.

În luna mai a acestui an, o telecabină din staţiunea Stresa, aflată pe malul lacului Maggiore, care urca spre vârful Mottarone, Italia, s-a prăbuşit în gol, când un cablu s-a rupt, cu puţin timp înainte să ajungă la platformă.

Din nefericire, 14 oameni au murit în urma impactului violent al telecabinei cu pământul.