Maricel Popa îl apostrofează pe Mihai Chirica pe tema poluării

0
1019

“Aflăm din spațiul public că Municipiul Iași va fi dotat cu mijloace de transport noi, electrice, nepoluante. Ne bucură acest lucru, însă, nu putem să nu remarcăm faptul că, lipsa de performanță a conducerii primăriei a determinat autoritățile centrale să caute soluții pentru poluarea mult peste medie care există în oraș și pentru care, chiar Ministrul Mediului a venit toamna trecută la Iași”, a declarat, ieri, şeful Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa.

Preşedintele CJ arată cu degetul către Mihai Chirica, spunând că s-a preocupat în tot acest timp de privatizarea domeniului public, înstrăinarea acestuia către prieteni, și mai puțin de bunăstarea ieșenilor și a condițiilor lor de trai.

“Încă din luna februarie a anului trecut, am discutat personal cu Ministrul Mediului, și am identificat sursele de finanțare pentru a putea dota municipiul cu noi mijloace de transport nepoluante. Și în cadrul vizitei la Iași, din luna octombrie, doamna ministru atrăgea atenția asupra poluării din municipiu și a pericolului cu privire la declanșarea procedurii de infrigement din cauza emisiior care au ajuns la cote alarmante. Chemați la discuții, cei de la Primăria Iași au găsit de cuviință să apostrofeze reprezentanții Ministerului Mediului pentru criticile aduse, ba mai mult, șeful municipalității a ieșit cu declarații publice răuvoitoare și ieșiri neprincipiale la adresa ministrului de resort.”, a mai spus Popa.

Pe 17 mai, anul acesta, Comisia Europeană a deschis, o procedură de infringement împotriva României deoarece autorităţile nu au întreprins măsurile necesare pentru a respecta valorile limită convenite privind calitatea aerului. Dosarul a fost înaintat de Comisia Europeană la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. “De aceea, îl rog pe edilul Iașului să se aplece asupra acestei problemei și să depună cât mai repede proiectul pentru că, noi, toți ieșenii, putem beneficia de finanțare nerambursabilă. Nu trebuie să uităm că suntem trecători prin niște funcții dar, ceea ce realizăm și lăsăm în urma noastră va constitui modul în care ne vor aprecia ieșenii. Municipalitatea ieșeană poate acum accesa programul pentru achiziționarea de autobuze noi electrice, autobuze noi electric hibride, autobuze noi alimentate cu GNC(gaz natural comprimat) și troleibuze noi, prin finanţarea nerambursabilă acordată din Fondul pentru mediu, din sumele obținute în urma scoaterii la licitație a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (GES)”, a completat Popa.