BEI trage semnale de alarmă cu privire la Spitalul Regional

0
964

Experţii Băncii Europene de Investiţii au arătat că există o serie de posibile ameninţări la adresa proiectului Spitalului Regional de Urgenţă, dincolo de declaraţiile oficiale. Printre acestea se numără indecizia autorităţilor cu privire la viitorul Spitalului „Sf. Spiridon“ după ce noua unitate medicală din Moara de Vânt va fi deschisă, scrie ziaruldeiasi.ro. De asemenea, capacitatea autorităţilor centrale de a planifica şi construi simultan trei spitale în ţară (Iaşi, Cluj şi Craiova) ridică destule semne de întrebare. Potrivit datelor preliminare, dotarea cu echipamente medicale va costa 66,5 milioane euro, cheltuielile operaţionale sunt estimate la 73,2 milioane euro/an, numărul de angajaţi este estimat la 2.923 de persoane, spitalul va avea 850 de paturi, iar lucrările de construire ajung la 287,7 milioane. În total, 500 milioane euro.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, vineri, că valoarea investiţiei în SRU va fi de peste 321 milioane euro însă această sumă cuprinde doar lucrările de construire şi dotare a clădirii şi cheltuielile neprevăzute din perioada implementării. La aceşti bani se adaugă fonduri pentru pregătirea proiectului din punct de vedere tehnic şi al detaliilor arhitecturale/de execuţie  – 40,9 milioane euro), racordarea la reţele de utilităţi şi construirea infrastructurii rutiere – 30 milioane euro, costuri de implementare – circa 18 milioane euro şi TVA – 70 milioane euro. La această sumă se adaugă 52,1 milioane euro pentru reconversia clădirilor ce fac parte din Spitalul „Sf. Spiridon“.

Autorităţile nu au clarificat care vor fi sursele de finanţare, inclusiv în prezentarea experţilor fiind subliniat faptul că 100 milioane euro sunt asigurate de Comisia Europeană şi Guvern, în timp ce la restul de 400 milioane euro figurează surse alternative de finanţare fără precizarea exactă a acestora.

Ce ameninţări au identificat experţii BEI

În prezentarea lor, experţii au făcut referire şi la mai multe ameninţări la adresa proiectului: indecizia autorităţilor cu privire la dezafectarea/reconversia clădirilor Spitalului „Sf. Spiridon“, posibila reţinere a personalului medical şi a echipei de management în ceea ce priveşte adaptarea la noile condiţii şi lipsa de adaptare a întregului sistem medical în faţa provocărilor ce vor veni odată cu construirea SRU, mai arată ziaruldeiasi.ro. Dintre provocări, experţii au amintit de un deficit de personal în asistenţă medicală, instruiri inadecvate, întreţinerea necorespunzătoare a echipamentelor şi a clădirilor, lipsă de cunoştinţe în managementul operaţional şi lipsa de resurse financiare. Există, însă, şi aspect pozitive subliniate de BEI. „Analiza cost – beneficiu este o componentă importantă a studiului de fezabilitate şi a recomandărilor Comisiei Europene. Evaluarea actuală este că valoarea economică netă actualizată a proiectului este pozitivă şi rata de rentabilitate este mai mare faţă de rata de actualizare socială (5%). Aceşti indicatori arată că societăţii (România/regiunea de nord-est) îi este mai bine cu implementarea proiectului întrucât beneficiile estimate sunt mai mari faţă de costuri. Rezultatele de până acum din studiul de fezabilitate arată că criteriul viabilităţii economice a proiectului este îndeplinit“, au arătat experţii BEI în prezentarea lor. Lucrările de construire a SRU ar urma să fie executate în perioada 2020 – 2023.