Un profesor al Universității Tehnice a conceput un utilaj agricol unic

0
1196

Șef lucrări dr. ing. Gabriel Ursescu, de la Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a creat o mașină inovativă autopropulsată de erbicidat, în colaborare cu compania Agritehnica Service SRL din Bacău, care va și produce utilajul. Compania specializată în furnizarea de mașini, utilaje și echipamente agricole este condusă la rândul ei de un absolvent al Politehnicii ieșene, inginerul George Ghinia.

Până în momentul de față au fost realizate două prototipuri ale utilajului care au fost prezentate la expoziții agricole din țară și din străinătate, șef lucrări dr. ing. Gabriel Ursescu explicând faptul că mașina este una foarte necesară în agricultura modernă într-o gamă diversă de lucrări esențiale pentru asigurarea productivității. Profesorul spune că propunerea de a realiza proiectarea mecanică pentru acest fel de mașină autopropulsată de erbicidat, propunere venită din partea companiei Agritehnica, a fost o provocare dată și de faptul că aceasta nu a mai avut până la momentul respectiv tangență directă cu domeniul agriculturii.

Lucrul la prima mașină a început la sfârșitul anului 2016, aceasta fiind finalizată în câteva luni și prezentată publicului la expoziția agricolă Agriplanta care a avut loc la Fundulea, județul Călărași, între 18 și 21 mai 2017. Al doilea prototip a fost prezentat la cea mai mare expoziție de mașini agricole din lume, organizată la Hanovra – Agritehnica 2017, în perioada 12 – 18 noiembrie 2017, și reprezintă o îmbunătățire considerabilă a primului model.

„Dacă la primul prototip ne-am inspirat din alte modele existente la acea vreme, acesta este o dezvoltare originală a primei soluții. Ideea principală este să permită deplasarea pe teren dificil, trebuie să aibă o suspensie care să permită acest lucru și trebuie să poată stropi cât mai ușor și pe o distanță cât mai mare. Fiecare duză de stropire este comandată individual, mașina este supravegheată prin GPS, iar în momentul în care se întoarce și rampa de stropit se suprapune peste o zonă care a fost stropită deja, duzele se închid, ca să nu stropească pe unde a mai fost deja, pentru că se pierde substanță, iar concentrația în zona respectivă poate deveni toxică”, a explicat șef. lucr. dr. ing. Gabriel Ursescu.

Profesorul explică faptul că mașina este unică prin faptul că sistemul de suspensie este 100% original, designul a fost gândit special pentru acest model, în timp ce singurele componente care au fost cumpărate, și nu concepute special pentru această aplicație, sunt motorul, produs de DEUTZ, sistemul de transmisie hidraulic de la Bosch și instalația de stropire. Printre dotările din cabina în care se află operatorul se numără și o instalație modernă de climatizare.

Ideea firmei producătoare a venit în urma experiențelor negative avute cu mașinile importate din străinătate, mai exact din Argentina. Piesele de schimb necesare pentru repararea mașinilor se găseau cu greutate, ceea ce, în loc să ușureze munca fermierilor, aceasta devenea tot mai dificilă. „George Ghinia susține că trebuie să îl ajuți pe fermier tot timpul, nu doar să îi vinzi mașina și apoi să îi întorci spatele. Fermierul trebuie să știe că are la ce poartă să bată atunci când se întâmplă ceva, pentru că la orice mașini, chiar și la cele mai performante, apar probleme în timp, fiind exploatate în condiții foarte grele. Dacă fermierul simte că nu îl sprijini, renunță până la urmă la serviciile tale. Degeaba vinzi cele mai bune tractoare dacă nu ești în stare să le repari când are fermierul nevoie de ele”, a completat șef lucrări dr. ing. Gabriel Ursescu.

Momentan utilajul se află într-o perioadă de teste pe care trebuie să le treacă înainte de intrarea în producție în masă. Testele constau în erbicidarea a cel puțin 1.000 de hectare de teren cu prototipul creat, fără a se întâmpina probleme majore. Costurile de producție sunt asigurate de firma Agritehnica, iar pe viitor va putea fi achiziționată pentru prețul de 200.000 de euro. Profesorul susține că a reprezentanții companiei l-au informat de faptul că cererile sunt deja mari în rândul fermierilor, utilajul fiind potrivit în special fermelor de dimensiune medie și mare.