Primăria speră ca în două, trei luni să repună în funcţiune spitalul şi a emis deja autorizaţia de refacere a celor două instituţii medicale, precum şi expertiza tehnică
Primăria Municipiului Iaşi a eliberat deja autorizaţia de construire pentru lucrările de consolidare şi reparaţii capitale, în regim de urgenţă, la clădirea nouă a Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon Iaşi”, cea care la etajele superioare găzduieşte şi Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu”. Autorizaţia s-a eliberat în timpul cel mai scurt posibil având în vedere efectele rezultate în urma incendiului produs în noaptea de 10 spre 11 aprilie 2018, aspecte consemnate inclusiv în Procesul Verbal de Intervenţie nr. 289/11.04.2018 încheiat de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi. Primarul a explicat ieri că se va asigura efectuarea expertizării tehnice în scopul stabilirii măsurilor de intervenţie imediată pentru punerea în siguranţă temporară a clădirii afectate, cât şi pentru intervenţia definitivă în baza unui raport de expertiză tehnică şi a unui proiect tehnic specific. „Am reuşit să eliberăm săptămâna trecută autorizaţia de construire în regim de urgenţă în vederea demarării lucrărilor de punere în siguranţă a celor două unităţi spitaliceşti. Autorizaţia a fost eliberată pe numele Spitalului Parhon, pentru că Institutul de Boli Cardiovasculare este în contract de comodare cu acesta. Am informat-o pe doamna ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, cu privire la demararea acestei proceduri, în pararel fiind iniţiată expertiza tehnică, pentru care au fost depuse oferte, urmând ca vineri, 4 mai, să adjudecăm contractul. Avem o parte din sume asigurate din bugetul anului în curs pentru Spitalul Parhon, o sumă care vine în completarea programului de modernizare a aceluiaşi obiectiv. Avem finalizate şi evaluările realizate de către firma de asigurări. În acelaşi timp purtăm o corespondenţă permanentă cu Spitalul Parhon în ceea ce priveşte rezolvarea punerii în funcţiune a secţiilor aflate în administrare. În funcţie de concluziile expertului, dăm drumul şi la finanţarea efectivă” a declarat primarul Mihai Chirica.
Se lucrează la expertiza tehnică
În acelaşi timp, nici până acum nu se ştie cu ce sumă va contribui Ministerul Sănătăţii la refacerea clădirii. Primăria a reuşit însă să facă paşi înainte şi a emis autorizaţia de refacere a celor două instituţii medicale, precum şi expertiza tehnică. „Este foarte greu să spunem ce repară Ministerul până nu vedem conţinutul hotărârii emise. Noi ştim ce vrem noi să facem. Am emis autorizaţia de refacere a clădirii afectate de seism de jos până sus. Suntem o autoritate responsabilă şi nu împărţim clădirea după culoarea politică şi, desigur, încercăm să contribuim şi financiar, astfel încât lucrurile să intre pe un făgaş normal pentru ambele spitale. Ministerul va încerca într-o măsură cât se poate de rezonabilă de timp să asigure repunerea în funcţiune a tuturor echipamentelor distruse. Noi vom vedea ce putem reface din punct de vedere al asigurării pentru spaţiile afectate şi să punem în siguranţă toată clădirea. Deja am dat drumul la expertiza tehnică”, a mai adăugat Mihai Chirica. Edilul speră ca Primăria să reuşească să obţină şi suma solicitată asiguratorului de la Spitalul „C.I.Parhon”, respectiv 2,8 milioane de lei.
Ambiguităţi legislative
Primarul Iaşului a atras atenţia şi asupra efectelor pe care le creează ambiguităţile legislative în ceea ce priveşte legalitatea finanţării achiziţiilor şi reparaţiilor de echipamente medicale de către unităţile administrativ-teritoriale. „Intenţia noastră este de a finanţa reparaţia unui echipament medical din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare, fiind vorba de un echipament de investigaţii. Intervenţiile de reparaţii au fost estimate la un cost de 690.000 de lei şi aprobate printr-un amendament în şedinţa de Consiliul Local în care a fost aprobat bugetul pe acest an. Următorul pas a fost să trimitem adrese către Ministerele Sănătăţii, de Finanţe şi al Dezvoltării, prin care le-am rugat să-şi exprime un punct de vedere asupra Legii Sănătăţii, precum şi în privinţa capacităţii autorităţilor locale de a interveni şi în alte instituţii de sănătate publică, altele decât cele aflate în subordinea directă, aşa cum sunt Spitalul Parhon şi Spitalul de Recuperare. Drept răspuns, Ministerul de Finanţe a dezvoltat conţinutul Legii 95 privind sistemul de sănătate public din România, articolul 193, şi ni-a comunicat că putem finanţa astfel de categorii de cheltuieli, cu precizarea că în cuprinsul legii nu este o definiţie clară a spitalelor de importanţă regională sau locală, pentru că toate desfăşoară activităţi destinate persoanelor bolnave. Ministerul Sănătăţii ne-a dat acelaşi răspuns pozitiv, însă surpriza a venit de la Ministerul Dezvoltării, care, la o săptămâna distanţă de celelalte informări, în baza aceloraşi repere legislative, ne-a transmis că este interzisă finanţarea unor astfel de cheltuieli. Am prezentat această situaţie pentru a arăta cum ambiguităţile legislative sunt cu impact major pe toate domeniile de activitate ale României şi cum nu ştii unde poţi fi poziţionat: de partea legii sau împotriva ei”, a explicat primarul Mihai Chirica.