Deputații Marius Bodea (PNL) și Petru Movilă (PMP) critică măsurile de reducere a paturilor din spitalele Moldovei

0
992
Deputatul PNL Marius Bodea, președintele organizației PNL Municipiul Iași, consideră că planul Ministerului Sănătății de a reduce până în 2020 cu 4000 numărul de paturi din spitalele din Moldova reprezintă un gest sinonim cu crima din partea guvernului PSD-ALDE. În opinia acestuia, ministrul Sorina Pintea, „această Dr. Vâlcov de la Sănătate“, dovedește de la instalarea în funcție tot mai multă incompetență și este mai preocupată să ducă războaie cu adversarii politici interni din PSD ai lui Liviu Dragnea decât să demareze proiectele spitalelor regionale de urgență sau să pună ordine în sistemul sanitar grav afectat de lipsa de investiții și de viziune pe termen lung.

“Dacă Darius Vâlcov promite că taie în jumătate ratele românilor, Sorina Pintea, această Dr. Vâlcov de la Ministerul Sănătății, vrea să taie consistent numărul de paturi de spital până în 2020. Doar 4000 de paturi în regiunea Moldovei! Dacă Guvernul României crede că doar prin măriri salariale s-au rezolvat toate problemele sistemului medical, se înșală grav: lucrările la Spitalul Regional de Urgențe nu au început, în schimb pacienții urmează să primească o lovitură năucitoare prin interzicerea accesului la spitalizare. Dr. Vâlcov de la Sănătate a mimat cu oarece talent competența de la învestirea sa în funcție, dar acum, pe zi ce trece, dovedește aceeași incompetență în linia modelelor din Guvernul Dăncilă. Doamna Pintea se arată la fel de pricepută în gestionarea uriașelor și gravelor probleme ale sistemului public medical din România precum doamna Carmen Dan la microfoanele din prize. Tratarea pacienților în regim ambulatoriu este întotdeauna de dorit, dar, în practică, acest lucru se dovedește imposibil în România! Mai puțini pacienți pe paturile de spital ar însemna că statul român și-a făcut cu asupra de măsură datoria și a investit cu succes în programe de prevenție sau de educare a populației privind efectuarea de analize periodice”, a declarat deputatul PNL Iași, Marius Bodea.

Deputatul Petru Movilă: “În Moldova, numărul de paturi de spital se va reduce au aproape 4.000”

Deputatul Petru Movilă (PMP) a solicitat Comisiei pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor ca în prima săptămână a lunii martie să se dezbată Masterplanul Regional de servicii de sănătate al Regiunii de Nord-Est, întâlnire de lucru la care să participe şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. „În document se precizează faptul că la nivelul Regiunii de Nord-Est numărul de paturi de spital se va reduce au aproape 4.000. Pentru Iaşi, masterplanul arată că înafară de Institutul Regional de Oncologie şi de cele două spitale din reţeaua CFR, toate unităţile medicale vor suferi modificări. Cele mai drastice vor fi la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna” care va fi transformat într-o unitate sanitară de îngrijire paliativă sau într-un centru pentru femei/copii abuzați. În plus, numărul de paturi va fi drastic redus cu toate că şi la acest moment acesta este subdimensionat”, a explicat deputatul Petru Movilă.

Conform documentului, cele mai importante modificări vor fi aduse următoarelor unităţi medicale din judeţul Iaşi:

Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă: Reducerea numărului de paturi

Spitalul Clinic de Obstetrica şi Ginecologie “Elena Doamna”: Va fi transformat într-o altă unitate sanitară (de exemplu îngrijire paliativă sau pe termen lung sau centre pentru femei/copii abuzați).

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie: În viitor, acest spital va fi dedicat doar managementului pacienților cu TBC. Serviciile de chirurgie toracică vor fi transferate la noul spital regional. Procesul de reconfigurare va include, de asemenea, o scădere a numărului de paturi de spitalizare, cu o creștere concomitentă a numărului de internări de zi.

Spitalul Clinic de Boli Infectioase “Sfanta Parascheva”: Scăderea numărului de paturi și consolidarea serviciilor ambulatorii

Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu”: Institut de îngrijire terțiară (ușoară scădere a numărului de paturi și transferul acestora către viitorul spital regional).

Spitalul Clinic de Recuperare: Această unitate va fi dedicată exclusiv recuperării și fizioterapiei

Spitalul Municipal Pașcani: Scăderea numărului de pături pentru îngrijie boli acute – Consolidarea serviciilor amulatorii

Spitalul de Boli Cronice „Sfântul Ioan” Târgu Frumos: Va fi transformat într-un centru ambulatoriu independent  (se va stabili prevederea legală)