„Ne îndreptăm spre un adevărat tsunami fiscal”. Ce taxe cresc după alegeri

0
56

Autoritățile au dat numeroase asigurări că în acest an electoral nu vor crește niciun fel de taxe, ci doar vor majora veniturile populației. Lucrurile se schimbă însă după alegeri.

Ultimele alegeri din acest an au loc pe data de 8 decembrie, când se va vota componența Parlamentului, iar Legea care majorează taxele și impozitele românilor va intra în vigoare în ianuarie 2025. În plus, potrivit informațiilor obținute de „Adevărul”, nu este exclusă creșterea TVA, majorarea impozitului pe cifra de afaceri a microîntreprinderilor, precum și introducerea impozitului progresiv pe veniturile persoanelor fizice.

Alex Milcev: Cresc taxele pe proprietate

Întrebat ce taxe si impozite cresc din 2025, în contextul în care alegerile din România se finalizează pe 8 decembrie, iar guvernantii au dat numeroase asigurări că în 2024, an electoral, nu vor crește și nici introduce noi taxe, ci doar vor veniturile populație vor fi majorate, Alex Milcev, Partener, liderul departamentului de Asistență fiscală și juridică, EY România, ne-a vorbit despre taxa pe proprietăți.

„Impozitele pe clădiri și terenuri vor crește. Plafonul maximal va fi eliminat, ceea ce va permite autorităților locale să ajusteze taxele în funcție de nevoi. Pentru clădirile rezidențiale, taxa minimă va fi de 0,1% (față de intervalul actual de 0,08%-0,2%), iar pentru cele nerezidențiale de 0,5% (față de intervalul actual de 0,2%-1,3%).

În ce privește baza de impozitare, valoarea impozitelor pe proprietăți va fi stabilită în funcție de valoarea de piață actualizată a acestora, bazată pe studiile de piață realizate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR). Aceasta va duce la creșteri semnificative ale taxelor pentru proprietarii de imobile, reflectând mai fidel valoarea reală a proprietăților”, a declarat Milcev pentru „Adevărul”.