OCDE a decis deschiderea negocierilor de aderare a României la “clubul țărilor dezvoltate ale lumii”

0
564
© OECD/ Flickr

Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a decis marți să deschidă discuții de aderare cu șase țări candidate la statutul de membru al OCDE – Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România, anunță OCDE într-un comunicat citat de CaleaEuropeană.ro.

Această decizie este rezultatul unei deliberări atente a membrilor OCDE pe baza cadrului său de analiză a potențialilor membri, bazat pe dovezi, și a progreselor înregistrate de cele șase țări de la prima lor cerere de aderare la OCDE, transmite sursa citată.

În prezent, vor fi pregătite foi de parcurs individuale pentru procesul de evaluare detaliată, cu condiția ca aceste țări să își confirme aderarea la valorile, viziunea și prioritățile reflectate în Declarația de viziune cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a OCDE și în Declarația Consiliului ministerial adoptată anul trecut.

Aceste documente reafirmă obiectivele Convenției fondatoare a OCDE, la care noii membri trebuie să adere, și stabilesc valorile împărtășite de membrii OCDE, inclusiv păstrarea libertății individuale, valorile democrației, ale statului de drept și ale protecției drepturilor omului, precum și valoarea economiilor de piață deschise, comerciale, competitive, durabile și transparente. De asemenea, acestea se referă la angajamentul membrilor OCDE de a promova o creștere economică durabilă și favorabilă incluziunii și la obiectivele lor de combatere a schimbărilor climatice, inclusiv stoparea și inversarea pierderii biodiversității și a defrișărilor.

După luarea deciziei, secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, a declarat:

Membrii OCDE au confirmat astăzi că OCDE este o organizație deschisă, relevantă la nivel mondial și în continuă evoluție. Calitatea de membru al OCDE rămâne cea mai directă și eficientă modalitate de a asigura adoptarea și diseminarea valorilor, principiilor și standardelor noastre comune în întreaga lume”.

El a subliniat că “țările candidate vor putea să folosească procesul de aderare pentru a promova noi reforme în beneficiul cetățenilor lor, consolidând în același timp OCDE ca o comunitate cu mentalități similare angajată în favoarea unei ordini internaționale bazate pe reguli”.

Potrivit CaleaEuropeană.ro, pe măsură ce se vor primi răspunsuri din partea țărilor candidate la scrisoarea Secretarului General, vor fi examinate și adoptate de către Consiliul OCDE foi de parcurs individuale de aderare, care vor stabili termenii, condițiile și procesul de aderare și vor reflecta domeniile prioritare deja identificate de către membrii OCDE.

Procesul va include o evaluare riguroasă și aprofundată, efectuată de peste 20 de comitete tehnice, a alinierii țării candidate la standardele, politicile și practicile OCDE.

Ca urmare a acestor evaluări tehnice și înainte de orice invitație de a adera la organizație în calitate de membri, va fi necesară modificarea legislației, a politicilor și a practicilor țărilor candidate pentru a le alinia la standardele și bunele practici ale OCDE, servind astfel drept un puternic catalizator pentru reforme.

Examinările tehnice vor acoperi o gamă largă de domenii de politică și se vor concentra asupra unor aspecte prioritare, printre care se numără deschiderea comerțului și a investițiilor, progresele înregistrate în materie de guvernanță publică, integritatea și eforturile de combatere a corupției, precum și protecția eficientă a mediului și acțiunile privind clima.

Nu există un termen limită pentru finalizarea proceselor de aderare. Rezultatul și calendarul depind de capacitatea fiecărei țări candidate de a se adapta și de a se ajusta pentru a se alinia la standardele și bunele practici ale organizației.

După ce toate comitetele tehnice își vor fi finalizat evaluările, va trebui să se ia o decizie finală în unanimitate de către toate țările membre ale OCDE în cadrul Consiliului OCDE, conchide sursa citată.

Înființată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale. Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe, fapt pentru care Organizaţia a fost numită „clubul ţărilor dezvoltate”.

Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic de politică externă, care a întrunit sprijinul transpartinic al guvernelor postdecembriste ale României.

Țara noastră şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE în aprilie 2004, candidatură care a fost reiterată în mai multe rânduri.