Manifestări organizate pentru comemorarea a 80 de ani de la Pogromul din iunie 1941, la Iaşi

0
685

Ample manifestări culturale, ştiinţifice şi religioase suntorganizate la Iaşi, în perioada 28-30 iunie, pentru a comemora împlinirea a 80 de ani de la Pogromul din iunie 1941.

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Iaşi, la aceste manifestări vor participa ambasadorii Statului Israel, Franţei, Germaniei şi Elveţiei, împuterniciţi ai Ambasadelor Statelor Unite ale Americii şi Regatului Unit al Marii Britanii. De asemenea, vor fi prezenţi directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului “Elie Wiesel”, Alexandru Florian, prim-rabinul României, Rafael Schaffer, fostul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, dar şi personalităţi marcante din ţară şi alte state europene.

Conform programului manifestărilor, luni, 28 iunie, la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi se desfăşoară Conferinţa Internaţională “Iaşi 1941 – 2021: Memorie, Asumare, Uitare”, iar la Casa de Cultură a Studenţilor va fi organizat un spectacol de operă interpretat de artiştii Operei Naţionale Iaşi.

Conferinţa Internaţională “Iaşi 1941 – 2021: Memorie, Asumare, Uitare” se va desfăşura în Sala Senatului Universităţii “Al. I Cuza” din Iaşi şi va fi transmisă în direct de canalul de Youtube al Universităţii şi pe pagina de Facebook a Institutului “Elie Wiesel”.

Marţi, 29 iunie, este o zi dedicată ceremoniilor de comemorare din cimitirele evreieşti din Iaşi, Podu Iloaiei şi Târgu Frumos. Reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, administraţiei centrale şi locale, ai corpului diplomatic, ai comunităţii evreieşti din Iaşi şi ai societăţii civile vor transmite mesaje şi vor depune coroane în memoria victimelor.

La Cimitirul Evreiesc din Iaşi va avea loc ceremonia dezvelirii unei plăci omagiale dedicate memoriei celui care a fost Abraham Ghiltman, fost preşedinte al Comunităţii Evreilor din Iaşi.

De la ora 18.00, la Casa Muzeelor din str. Vasile Alecsandri nr. 6 va fi inaugurat Muzeul de istorie a Pogromului de la Iaşi, un proiect realizat de Consiliul Judeţean Iaşi cu sprijinul Institutului “Elie Wiesel” şi al Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington. Ceremonia de inaugurare va fi urmată de un tur ghidat prin muzeu.

Evenimentele dedicate comemorării victimelor Pogromului se vor încheia cu o ceremonie organizată de Primăria Municipiului Iaşi în cadrul căreia supravieţuitori ai Pogromului vor primi titlul de “Cetăţean de onoare al Municipiului Iaşi”. Astfel, în seara aceleiaşi zile, de la ora 19.15, la sediul Primăriei Municipiului Iaşi va avea loc ceremonia de decernare a titlurilor de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi celor patru supravieţuitori ai Pogromului de la Iaşi: Frances Fletcher, Jehuda Evron, Moshe Yassur, Michael Cernea şi unor personalităţi implicate în păstrarea memoriei vii a suferinţelor poporului evreu, anume Alexandru Florian, directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” şi rabinul Josef Wasserman din Israel, cel care a iniţiat Marşul Vieţii la Iaşi.

În cadrul evenimentului vor fi lansate mapa filatelică “Istorie şi memorie. 80 de ani de la Pogromul din Iaşi” şi un album fotografic dedicat Pogromului.

Evenimentele comemorative includ şi conferinţe, expoziţii şi spectacole organizate de alte instituţii, printre care Festivalul de Film Evreiesc la Cinema Victoria şi Cinema Ateneu, proiectul educaţional “Pogromul de la Iaşi – memoria unei suferinţe” organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi.

În cadrul programului comemorativ va fi, de asemenea, inaugurată expoziţia “80 de ani de la Pogromul de la Iaşi. Drepţi între Popoare”. Expoziţia va fi amplasată în Centrele de cartier ale Primăriei Iaşi din Nicolina, Frumoasa, Alexandru, Păcurari şi Tătăraşi şi va putea fi vizionată începând de marţi, 29 iunie până în luna decembrie. O variantă digitală a expoziţiei va fi publicată şi pe website-ul Institutului “Elie Wiesel” (www.inshr-ew.ro).

Pe 30 iunie, pe scena Ateneului Naţional Iaşi ieşenii vor putea vedea spectacolul “Nu sunt eu. Maia Morgestern – o bibliografie”.