Cinci ani de la atentatele teroriste de la Bruxelles. Liderii UE, NATO și SUA transmit mesaje de unitate și solidaritate

0
712

Astăzi se împlinesc cinci ani de când orașul Bruxelles, capitala Belgiei și gazdă a instituțiilor Uniunii Europene și NATO, a fost ţinta unui dublu atentat, cel mai grav din istoria ţării, soldat cu 32 de morţi şi peste 320 de răniţi.

La 22 martie 2016 două atacuri jihadiste au fost executate aproape simultan pe aeroportul internaţional Zaventem şi în staţia de metrou Maelbeek, situată la numai câteva sute de metri de sediul principal al Comisiei Europene, relatează CaleaEuropeană.ro.

La cinci ani de la respectivele atentate, lideri și oficiali UE și NATO, dar și ai Statelor Unite, au transmis mesaje comemorative.

“Acum cinci ani, Europa a fost lovită în inima sa, la Bruxelles. Gândurile mele se îndreaptă către familiile celor care și-au pierdut viața”, a scris, pe Facebook, președintele Consiliului European, Charles Michel.

Prim-ministru al Belgiei la acel moment, Michel a făcut apel la belgieni și la europeni să nu uite ceea ce îi unește.

Un mesaj la “cinci ani de la atacurile oribile de la Bruxelles” a venit și din partea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a rememorat și faptul că atacurile teroriste au continuat și în alte orașe în anii următori.

“Teroriștii încearcă să se ascundă în spatele ideologiei sau religiei, dar răspunsul nostru trebuie să fie același: să ne protejăm valorile împotriva violenței și urii”, a scris Stoltenberg, pe Twitter.

De asemenea, un mesaj de comemorare a fost exprimat și de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, care efectuează în perioada 22-25 martie, la Bruxelles, prima sa vizită în Europa după instalarea în funcție, unde va participa la reuniunea miniștrilor de externe din NATO și la întrevederi cu președintele Comisiei Europene și cu ministrul de externe al Belgiei.

“În timp ce călătoresc astăzi în Belgia, ceea ce președintele Biden și Prima Doamnă au spus acum cinci ani rămâne valabil: America și cetățenii noștri sunt alături de voi acum și pentru întotdeauna”, a scris Blinken, pe Twitter.

Atentatele de la Bruxelles au fost revendicate de Gruparea jihadistă Statul Islamic, aceeaşi celulă jihadistă franco-belgiană care a fost la originea atacurilor din 13 noiembrie 2015, în cartierul Molenbeek din Paris.

În atentatele din Bruxelles, au fost răniţi şi patru cetăţeni români, între care un minor, amintește Agerpres. Guvernul României a decis ca data de 24 martie 2016, să fie declarată zi de doliu naţional în ţara noastră, în semn de solidaritate cu victimele atentatelor de la Bruxelles. Drapelele au fost coborâte în bernă.