Ce ar putea însemna pentru studenți alternativa britanică a Erasmus. Noua schemă oferă mai puține oportunități

0
1061

Marea Britanie nu va mai continua programul Erasmus după Brexit, aceasta fiind una dintre cele mai mari pierderi pentru tinerii britanici. Detaliile privind programul Turing, cel care îi va lua locul, au fost făcute publice luni. Noua schemă de mobilitate studențească a fost descrisă ca oferind mai puțin oportunități pentru tinerii studenți.

Programul va începe oficial în septembrie, la el putându-se aplica din această lună, conform datelor publicate de Digi24.ro.

Europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt, critic dur al Brexitului, a spus despre noua schemă că oferă mai puțină susținere și mai puține oportunități pentru studenți.

De ce a renunțat Marea Britanie la Erasmus?

Marea Britanie a decis să iasă din acest mecanism european de schimb de experiență pentru studenți, pentru că nu a ajuns la o înțelegere cum să-l continue. Se vorbea de mult că Erasmus va fi victimă a Brexit, dar studenții au sperat până în ultima clipă că va fi găsită o formulă de continuare.

Deși în timpul negocierilor pentru Brexit, nu s-a pus problema întreruperii participării la schema Erasmus, guvernul britanic a ales să se retragă din acesta în favoarea creării propriului program.

Programul, denumit după Alan Turing, matematicianul care în cel de-al Doilea Război Mondial a jucat un rol decisiv în spargerea codurilor folosite de maşina Enigma, urmează să beneficieze de 100 de milioane de lire sterline pentru anul universitar 2021/22. Ulterior, finanţarea va fi stabilită de bugetele viitoare.

În 26 decembrie 2020, secretarul educației din Marea Britanie, Gavin Williamson, a promis că țara are acum șansa de a extinde oportunitățile de a studia în străinătate pentru mai mulți studenți din toate mediile sociale, care vor putea beneficia astfel de această experiență.

“Dovezile arată că studenții care au experiență internațională tind să se descurce mai bine din punct de vedere academic și profesional, iar cele mai mari beneficii sunt pentru ale celor cel mai puțin avantajați”, a spus Vivienne Stern, directorul pe programe internaționale al universităților din Marea Britanie.

În timp ce calitatea de membru Erasmus al Regatului Unit a fost întreruptă odată cu semnarea acordului comercial Brexit pe 24 decembrie, unele universități care au solicitat și au primit finanțare UE înainte de sfârșitul anului 2020 pot încă accesa schema Erasmus pentru moment.

Studenții din Irlanda de Nord vor putea, de asemenea, să călătorească în continuare în cadrul sistemului, în baza unui acord pe termen lung cu guvernul irlandez.

Care sunt principalele diferențe între Erasmus și Turing?

Finanțarea guvernamentală pentru schema Turing pare să nu depășească bugetul Erasmus de 2,8 miliarde de lire sterline (3,37 miliarde de euro) în 2019, conform ultimelor cifre publicate anul trecut.

Dintre acestea, peste 123 de milioane de lire sterline (144 de milioane de euro) au fost alocate pentru a finanța studiile în străinătate a peste 54.600 de participanți.

În timp ce în cadrul programului Erasmus, au existat subvenții de până la 1.315 lire sterline (1.536 euro) pentru a acoperi taxele de călătorie și școlarizarea, un astfel de sprijin nu există în cadrul noului sistem Turing, potrivit analiștilor, cu excepția subvențiilor puse la dispoziția studenților defavorizați, scrie Euronews.

Studenții din Marea Britanie care călătoresc pe continent pe schema Turing vor avea acum doar 90 de zile dintr-o perioadă de 180 de zile pentru a studia sau lucra fără vize.

În sens invers, cetățenii UE pot veni în Marea Britanie timp de șase luni pentru studii pe termen scurt, înainte de a fi nevoie să solicite o viză de student.