Alexandru Muraru: 1,82 miliarde euro vor fi investite în educație prin PNRR pentru reducerea disparităților dintre mediul rural și urban

0
591

Deputatul Alexandru Muraru, vicepreședinte al Comisiei de Educație din Camera Deputaților, atrage atenția că 23% dintre școlile românești sunt complet nereabilitate, 16% nu au apă curentă în niciuna dintre clădirile ce aparțin unității respective, 43% nu sunt conectate la o rețea de canalizare, iar 63% dintre clădiri nu erau conectate la rețeaua de gaze.

Suntem în această situație pentru că, în ultimii 8 de guvernare de stânga, școala a fost mereu ”Cenușăreasa” investițiilor, iar prin măsuri populiste actul educational a fost sabotat”, declară deputatul liberal.

Alexandru Muraru afirmă că actuala coaliție de guvernare și Ministerul Educației și-a asumat un program ambițios de modernizare a infrastructurii școlii românești.

Avem o șansă extraordinară prin alocarea a 6% din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care vor merge către Educație. Asta înseamnă 1,82 miliarde de euro. Vom susține creșteri graduale, până în anul 2024, pentru finanțarea educației, de până la 18% din bugetul național (6% din PIB) și de până la 3% din bugetul național (1% din PIB) pentru finanțarea publică a cercetării”, a declarant Alexandru Muraru, vicepreședintele Comisiei de Educație din Camera Deputaților.

Deputatul liberal transmite că în cadrul coaliției de guvernare, reducerea disparităților dintre mediul rural și mediul urban în privința accesibilității la serviciile de educație reprezintă un punct cheie în PNRR.

Aceste cifre îngrijorătoare privind calitatea infrastructurii școlare sunt din cauza faptului că există disparități majore între școlile din mediul rural și mediul urban. Cele mai multe dintre școlile care nu au acces la infrastructura minimală (apă curentă, canalizare, rețea de gaze) sunt în mediul rural. 

Pe lângă sprijinirea profesorilor buni de a preda în mediul rural, prin PNRR vom face investiții în în infrasturctura școlară și incluziunea socială pentru a reduce decalajele dintre rural și urban și asigurarea accesului la educație într-un mod echitabil tuturor copiilor”, a mai spus deputatul PNL, Alexandru Muraru.