Lucian Rusu, raport de secretar de stat: “Unul dintre obiectivele principale a fost concentrarea resurselor pe investiții în infrastructură”

0
701

Lucian Rusu a prezentat raportul de activitate pentru funcția de Secretar de Stat pe care a ocupat-o în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Liberalul ieșean a activat 10 ani în cadrul celei mai mari companii de energie cu capital privat românesc, iar mai apoi s-a alăturat echipei guvernamentale pentru a susține implementarea viziunii Partidului Național Liberal în sectorul energetic.

Lucian Rusu a precizat că unul dintre obiectivele principale a fost concentrarea resurselor pe investiții în infrastructură, pentru a permite companiilor să se dezvolte.

La finalul mandatului de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, vă pot asigura că mi-am îndeplinit îndatoririle în conformitate cu legea și în acord cu interesele fundamentale ale României. Am ținut cont în permanență de așteptările celor care activează în sectorul energetic – profesioniști și companii, dar și de nevoile consumatorilor. Mă bucur că am putut să contribui la dezvoltarea companiilor Transgaz și Transelectrica, la demersul de liberalizare a pieței de energie dar mai ales la Programul care va aduce gazul în casele celor peste 3,5 milioane de români neracordați în acest moment la rețea. Le mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături în acest an complicat, alături de care am reușit să construiesc cu energie pentru România.“, a declarat fostul secretar de stat.

În cadrul raportului de activitate, care poate fi accesat AICI, Lucian Rusu detaliază principalele vulerabilități pe care le-a găsit în sectorul energetic și măsurile pe care le-a propus pentru remedierea lor.

“Am promovat investițiile în infrastructură pentru a permite dezvoltarea companiilor. Avem cel mai vast plan de investiții în sectorul energetic de după 1989. Valoarea investițiilor programate în Sistemul Energetic Național pentru perioada 2020-2025 este estimată la 12,48 miliarde de euro, la care se adaugă proiectele de dezvoltare din sectorul de transport al energiei electrice și al gazelor naturale, precum și proiectele de investiții ale companiilor energetice în capacități noi de producție și de exploatare, dezvoltate în parteneriat cu alte companii private. Totodată, eliminarea măsurilor de suprataxare a sectorului energetic (începând cu OUG 114), a permis companiilor din energie să își reia proiectele de dezvoltare și să înceapă altele noi, cu rezultate deosebite. Companiilor TRANSELECTRICA și TRANSGAZ le-am cerut să accelereze proiectele de digitalizare, modernizare și retehnologizare, având în vedere și componenta de eficiență energetică, astfel încât să poată fi finanțate inclusiv prin Pactul Ecologic European. Conducerile celor două companii și-au însușit această abordare. Profitul Transelectrica a creascut de 4 ori, iar profitul Transgaz a crescut cu 18% în primul semestru din 2020 față de aceeași perioadă a anului precedent.”, a explicat Lucian Rusu, în raportul de activitate.