“Un dezastru în așteptare”: Gunoaiele spațiale formează echivalentul unei insule plutitoare de plastic pe orbita Pământului

0
786

Gunoaiele lăsate de oameni pe orbita joasă a Terrei au devenit echivalentul unei “noi insule plutitoare de plastic”, a avertizat Ekaterini Kavvada, directoarea generală a Direcției Generale Industria Apărării și Spațiu a Comisiei Europene, scrie DailyMail.

Aceasta afirmă că: “Nu este o amenințare teoretică, ci o realitate”, similară cu insulele plutitoare de plastic de pe oceanele Planetei.

Se estimează că în jurul Pământului orbitează 128 de milioane de deşeuri, mai mari de 1 milimetru și 34.000 mai mari de 10 centimetri. Gunoaie chiar și de 1 centimetru pot distruge complet un satelit, din cauza vitezei mari cu care se deplasează.

Sateliții artificiali sunt folosiți pentru comunicații, cum ar fi programe TV sau apeluri telefonice și navigație, inclusiv sisteme GPS. Ei mai sunt utilizați și pentru prognoze meteo, monitorizarea uraganelor sau în astronomie.

În luna ianuarie 2019, pe orbita Terrei se aflau peste 5.000 de sateliți artificiali, dintre care numai 2.000 activi. Date recente arată că peste 500 de sateliți s-au fragmentat sau au explodat. Dna Kavvada a avertizat că, în timp, orbita Pământului ar putea deveni inutilizabilă.