Acord istoric în Consiliul European: Liderii statelor UE au aprobat obiectivul de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030 în lupta împotriva schimbărilor climatice

0
764

Cei 27 de șefi de state sau de guverne din Uniunea Europeană au ajuns vineri dimineață, după aproape zece ore de negocieri și un an întreg de tratative complicate, la un acord privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în anul 2030, unanimitatea fiind întrunită și într-un moment simbolic, la un an de la lansarea de către Comisia Europeană a Pactului Verde European, considerat drept “momentul omului pe Lună” pentru Europa, scrie CaleaEuropeană.ro.

“Consiliul European a adoptat concluziile privind clima”, a anunțat purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European.

Într-o primă reacție, președinta Comisiei Europene a spus că aceasta este “o modalitate excelentă de a sărbători prima aniversare a Pactului Verde European”

Consiliul European a aprobat propunerea noastră ambițioasă pentru un nou obiectiv UE privind clima. Europa va reduce emisiile cu cel puțin 55% până în 2030. Acest lucru ne pune pe o traiectorie clară spre neutralitatea climatică în 2050.

Consensul liderilor europeni vine după ce la cel mai recent summit, cel din luna luna octombrie, liderii celor 27 de state membre au căzut de acord asupra necesității ca Uniunea Europeană să își crească nivelul de ambiție pentru următorul deceniu și să își actualizeze cadrul de politici privind clima și energia, însă nu s-au pus de acord asupra țintei de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, prelungind discuțiile pe acest subiect pentru summitul Consiliului European din luna decembrie.

State mai puțin avansate din perspectivă industrială s-au opus în ultimul an unui obiectiv atât de ambițios până în 2030, iar unele au solicitat utilizarea gazului natural ca element de tranziție către o eră decarbonizată. Amintim că în timpul discuțiilor pe acest subiect din timpul mai multor Consilii Europene de pe parcursul anului 2019, Polonia este țara care a blocat consensul țărilor UE asupra obiectivelor privind schimbările climatice.

Ținta de 55% avansată de Comisia Europeană a fost majorată la 60% de Parlamentul European, într-o rezoluție adoptată la începutul lunii octombrie, spre nemulțumirea mai multor state din estul Uniunii Europene. În schimb, în concluziile lor din luna octombrie, liderii au arătat că au discutat comunicarea Comisiei intitulată „Stabilirea unui obiectiv mai ambițios în materie de climă pentru Europa în perspectiva anului 2030”, inclusiv obiectivul propus de reducere a emisiilor cu cel puțin 55 % până în 2030, precum și acțiunile necesare pentru realizarea acestei ambiții, însă nu au discutat concret despre angajamentul lor în această direcție.

În ce privește România, președintele Klaus Iohannis a transmis joi, la sosirea la Consiliul European, că România va susține reducerea emisiilor cu 55% până în 2030. Anterior, președintele Klaus Iohannis a transmis la Consiliul European din 15-16 octombrie că propunerea Comisiei Europene cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 este una foarte ambițioasă, care ar putea fi acceptată de către România, atâta timp cât mix-ul energetic rămâne “o competență națională”.