Acad. Ioan Aurel POP, Președintele Academiei Române, despre refuzul celor de la USR de a jura pe Biblie la învestire: „Nu ai voie să refuzi jurământul pe Cartea Sfântă”

0
1091

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a făcut mai multe referiri, în cadrul unui interviu, cu privire la creștinism și la rolul pe care trebuie să -l aibă politicienii în relația cu Biserica. Academicianul a vorbit despre politicienii de la USR-PLUS care au refuzat să jure, la învestire, după alegerile locale, cu mâna pe Biblie și să rostească sintagma ”Așa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Profesorul Ioan-Aurel Pop trage un semnal de alarmă înainte de alegerile parlamentare și spune că politicienii trebuie să fie așa cum e și poporul, creștini! Așa cum se știe, politicienii de la USR-PLUS, de orientare neomarxistă, promovează o societate fără implicare religioasă, fără valorile fundamentale ale familiei, scrie știripesurse.ro.

“Ce nu înțeleg unii politicieni de astăzi este că, acceptând delegarea puterii de la popor, și-au asumat o misiune, iar această misiune este să fie purtătorii glasului poporului. Glasul poporului român, în istoria lui ți în acest moment, e un glas creștin.

Poporul român este un popor creștin-ortodox. Jurământul depus nu e în numele meu, cum că eu am să respect ceva, jurământul depus e în primul rând în numele celor care te-au trimis. Tu nu ai voie să refuzi jurământul pe Cartea Sfântă sau să spui ‘Așa să-mi ajute Dumnezeu!’ pentru că cei care te-au trimis sunt și ei creștini.

Eu nu cunosc, cu excepția reprezentantului în Parlament al turco-tătarilor, să spunem, al musulmanilor sau cu reprezentatul evreilor, care sunt alte religii, nu cunosc vreun motiv ca un reprezentant al poporului acestuia, care trăiește între granițele României, care cuprinde și comunități naționale altele decât cea română, nu cunosc vreun motiv de a nu recunoaște fiindcă neacceptând să spui ‘Așa să-mi ajute Dumnezeu!’, deși Dumnezeu e și musulman și evreu, nu cunosc vreun motiv decât motive teribiliste, motive legate de adolescență întârziată. Vă rog să vă uitați la conduita unor parlamentari, a unor oameni politici români sau chiar a unor intelectuali care nu fac politică, dar vor să epateze, vor să iasă în evidență, așa cum vrea un adolescent de 16-17 ani să-și uimească amicii sau pe cei mai mari și să fie el în centrul atenției.

Avem politicieni care nu s-au maturizat politic, dar avem și politicieni, ceea ce e foarte grav, care nu-și înțeleg menirea. Și atunci cum să câștige acești politicieni încrederea poporului român care e un popor creștin?

Creștinismul ne poate apăra identitatea noastră ca popor român, dar și identitatea Europei, așa cum au cunoscut-o înaintașii noștri și cum am vrea. Și nu numai că am vrea, e imperativ necesar să o ducem și noi mai departe, dacă vrem să mai fie Europă. Dacă bănuim că se va numi altminteri și că va avea la bază alte valori, atunci putem să predicăm schimbarea totală, globalizarea, amestecarea și așa mai departe.

Deocamdată suntem un popor de peste 20 de milioane la Dunăre și la Carpați, cu alte milioane prin lume, și ar trebui să-i conștientizăm pe cei care ne reprezintă că au misiunea de a fi la fel cu poporul.

Dacă nu înțeleg acest lucru, sunt liberi, trăim într-o societate liberă și democratică, dar atunci să trăiască liberi cu libertatea lor. Să nu-și asume libertatea în numele unora pe care nu îi pot reprezenta.

Asta e drama, după părerea mea. Iar încrederea în asemenea politicieni va continua să scadă fiindcă poporul, în ansamblul lui, să zicem că poate fi păcălit o dată, poate fi păcălit o parte din popor de mai multe ori, dar nu poți să păcălești tot timpul întreg poporul. Nu se poate acest lucru! Popoarele au un simț deasupra simțului indivizilor care ne poate face să trăim ca subiect colectiv.

Și poporul ăsta, oricâte defecte ar avea, oricât de lipsit de spirit de solidaritate ar fi, oricât de mult individualism ar fi în noi, oricât de mult ne-am nimici și am critica și i-am critica pe toți, totuși are niște calități care îl țin încă împreună.

Și cred că de Ziua Națională nu putem avea alt mesaj decât acesta, altminteri ne risipim cu voia noastră dacă predicăm vânt ca să culegem furtună, dacă spunem că creștinismul e ceva acolo, dar nu merită mare atenție, ne-am greșit menirea în calitate de conducători. În particular poate să spună oricând ce vrea. Sunt televiziuni, radiouri, Facebook, Instagram care găzduiesc toate minunile de pe lumea asta. Însă calitatea de om politic, membru al elitei conducătoare, incumbă anumite reguli, pe care eu le-aș prelucra la intrarea în parlament. În clipa în care unul vrea să devină candidat, l-aș instrui în legătură cu misiunea pe care trebuie să o aibă”, a spus Ioan Aurel Pop.

Materialul video poate fi urmărit AICI.