Jurnalistul Sebastian Zachmann, despre șefia lui Iordache la Consiliul Legislativ: “E limpede că a existat o înțelegere între USR și PSD”

0
821

Jurnalistul Sebastian Zachmann a descris, într-o postare pe Facebook, mecanismul prin care Florin Iordache a fost uns șef la Consiliul Legislativ. Jurnalistul este de opinie că în tot acest joc a existat o înțelegere între PSD și USR, a cărei miză nu a fost neapărat numirea lui Iordache, ci pe cea a lui George Dircă (USR), susținut de cele două partide la conducerea Consiliului Legislativ, în detrimentul reprezentantului PNL.

Redăm postarea integrală:

1. Matematica arată că PSD nu avea nevoie nici de voturile PNL, nici de voturile USR ca să-l pună pe Iordache șef la Consiliul Legislativ. Diferența dintre Iordache și Zegrean era din start de 100 de voturi în favoarea candidatului PSD. În afara unei moțiuni de cenzură, PSD câștigă orice competiție din Parlament doar prin mobilizare, în contrast cu haosul dreptei. Mi-e aproape imposibil să cred că parlamentarii USR l-au votat din oficiu pe Iordache. Unii și-or fi anulat votul, că nu-l suportă pe Zegrean, care oricum nu avea nicio șansă.

2. Însă e limpede că a existat o înțelegere între USR și PSD pentru Dircă. Spre deosebire de Iordache, care avea nevoie doar de voturile PSD, Dircă n-ar fi ajuns șef de direcție numai cu voturile PNL plus USR (60 comparativ cu cele 160 ale PSD). Așadar, Dircă a ajuns coleg cu Iordache datorită voturilor PSD, fapt recunoscut și de Cătălin Drulă. Și tocmai aici a fost capcana în care a căzut USR. PSD putea foarte simplu să vină cu un candidat propriu și pentru direcția cu pricina din Consiliul Legislativ, la pachet cu Iordache. Ar fi trecut lejer. Dar le-a făcut cadou useriștilor o sinecură tocmai ca să acopere numirea lui Iordache. Dacă PSD s-ar fi înțeles cu PNL, ar fi ieșit un scandal și mai mare. USR a înhățat imediat momeala și i-a oferit funcția lui Dircă, un senator care n-a mai prins loc la parlamentare. TeamBarna a calculat că stinge din fașă un nou scandal intern oferind o funcție călduță (și nesperată) unui adversar din partid.

3. USR a negociat separat cu PSD de spaima unui blat PSD-PNL. Până acum, așa au funcționat lucrurile în Parlament: PSD și PNL și-au împărțit funcțiile bănoase (ASF, Curtea de Conturi și ANRE), iar USR a rămas cu buza umflată. De data asta, USR a vrut să lase în offside PNL.

4. Numai că liberalii au jucat abil. Ca să nu mai fie acuzați de blat cu PSD, au anunțat că-l susțin pe Dircă pentru direcția din Consiliul Legislativ, singura miză a votului de ieri. Zegrean a fost plimbat doar de ochii lumii, pentru credibilitate. În realitate, a avut din start zero șanse. Au votat unuii liberali cu Iordache? Posibil, însă imposibil de demonstrat, mai ales că numărul de voturi primit de Zegrean a fost egal cu numărul de liberali prezenți în plen. Când tragi linie, vezi o sinecură la PSD, iar alta la USR.

5. Liderii USR, dacă ar fi gândit cu un pas înainte, ar fi boicotat sedința de plen și nu s-ar fi întrunit cvorum. Deci ar fi blocat, fie și temporar, numirea lui Iordache, un câstig simbolic, dar un mesaj extrem de puternic pentru electorat. În schimb, înhățând pe nemestecate ciolanul aruncat de PSD, liderii USR au provocat un efect contrar: toată lumea vorbește acum de blatul PSD-USR.

6. Totusi, realizează conducerea USR în ce deșert de credibilitate s-a scufundat, din moment ce unii dintre votanții fideli tind să creadă că parlamentarii USR au fost în stare să-l voteze pe Iordache?