Misiune spaţială ambiţioasă a NASA

0
681

 BBC notează că o sondă spaţială a NASA se pregăteşte să ia contact cu asteroidul Bennu, pentru a încerca misiunea dificilă de a preleva mostre de pe suprafaţa acestuia.

Dacă misunea va avea succes, ea se va solda cu colectarea celui mai mare număr de mostre extraterestre după ce astronauţii participanţi la misiunile Apollo au adunat roci selenare, în urmă cu 50 de ani. Sonda NASA a petrecut doi ani cartografiind fiecare parte a asteroidului.

Oamenii de ştiinţă afirmă că materia primitivă din punct de vedere chimic din care este format acesta ar putea dezvălui modul de formare a Soarelui şi planetelor în urmă cu miliarde de eni.

Pentru a colecta mostrele, sonda Osirisva trebui să se strecoare printre roci uriaşe de pe Bennu, urmând să ocolească inclusv formaţiune uriaşă denumită “Muntele Judecăţii de Apoi”.

Instrumentul de prelevare de mostre al sonde este format dintr-un inel la capătul unei tije care eliberează azot sub presiune pentru a desprinde rocile care urmează să fie colectate.

Încrederea în succesul misiunii este destul de mare, însă operaţiunile automate de telecomandă sunt riscante, NASA afirmând că sunt similare cu tentativele de a parca o maşină aflată la o distanţă de 300 de milioane de kilometri.