Realocări bugetare și noi surse de finanțare pentru proiectele regiunii

0
1046

 Agenția de dezvoltare Nord Est are în acest moment depuse în vederea acordării finanțării 1104 proiecte, valoarea solicitată de către depunători fiind de 6,1 miliarde de lei. O parte dintre acestea sunt deja în procesul de evaluare. Au fost înaintate către Autoritatea de Management 444 de proiecte, a căror valoare însumată nerambursabilă se ridică la suma de 523 de milioane de Euro.

Astăzi, membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord Est au aprobat portofoliul regional și lista de proiecte eligibile pentru Axa 1, Prioritatea de investiții 1.1, Obiectivul specific 1.2 POR 2014-2020 din Strategia pentru Cercetare și Inovare Regională prin Specializare Inteligentă (RIS 3) Nord-Est, care are la bază un proces de descoperire antreprenorială,  incluziv și bazat pe evidențe, în care actori locali publici și privați susțin transformarea economică sustenabilă, bazată pe tehnologii și inovații generatoare de valoare adăugată mare.

Prin sprijinirea proiectelor din portofoliul RIS se urmărește dezvoltarea companiilor inovative, valorificarea infrastructurilor de cercetare și stimularea parteneriatului între instituții de cercetare și companii, în domeniile agro-alimentar, textile și noi materiale, biotehnologii, TIC, energie și mediu, turism și sănătate.

În perioada 2016-2018,  ADR Nord Est a derulat un amplu proces de identificare de proiecte pentru a pune în practică RIS3 Nord-Est. Astfel, au fost organizate două apeluri deschise pentru proiecte de specializare inteligentă, corespunzătoare atelierelor de descoperire antreprenorială și sectorială. În total, au fost colectate 168 de documentații (129 în 2017 și 39 în 2018) care se constituie ca portofoliu pentru operaționalizarea RIS3 Nord-Est.

În această categorie, Consiliul Județean Iași a depus trei proiecte :Dezvoltarea competenţelor de inovare în rândul noilor generaţii – Schimburi între elevi, studenți, masteranzi și firmele inovatoare din sectoarele prioritare -Sprijinirea educației antreprenoriale și a întreprinzătorilor din domeniile agricole și domenii conexe cu o valoare de 111 000 Euro, Sprijinirea întreprinderilor inovative din Regiunea Nord-Est-Comercializarea rezultatelor cercetării și dezvoltarea serviciilor de transfer tehnologic, Dezvoltarea infrastructurii de Transfer Tehnologic -Centrul Regional de Transfer în Agricultură și Zootehnie,  cu o valoare de 3 000 000 Euro, și  Comercializarea rezultatelor cercetării și dezvoltarea serviciilor de transfer tehnologic-Centrul Regional de Transfer Tehnologic INNOTECH Moldova, cu o valoare de 3 000 000  Euro.

Pentru majoritatea proiectelor, s-a identificat și recomandat o sursă de finanțare (programe operaționale, naționale sau europene), cu excepția unor proiecte cu caracter  integrat, care includ activități de cercetare, dezvoltare și valorificare. Pentru această categorie, ADR Nord-Est a inițiat demersuri la DG Regio și MDRAP, prin AM POR, pentru identificarea unei surse de finanțare pentru implementare. Aceste demersuri s-au concretizat prin definirea în cadrul POR 2014-2020, Axa 1, a unui nou Obiectiv Specific 1.2. Creşterea inovării în companii prin sprijinirea abordărilor multisectoriale rezultate în urma implementării inițiativei „Regiuni mai puţin dezvoltate” în România.

În luna iulie, au fost avizate  22 proiecte integrate din Regiunea Nord-Est propuse pentru finanțare. Printre acestea se numără și Centrul regional de telemedicină și e-sănătate pentru bolnavi cronici, persoane în vârstă și cele care trăiesc în locuri izolate, în Regiunea Nord-Est a României, în valoare de 257 000 Euro, depus Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Nicolae Oblu” din subordinea Consiliului Județean Iași.

Membrii CDR au mai aprobat realocarea sumei de 54,98 milioane de Euro de la Prioritatea de investitii 3.1.A Clădiri rezidentiale la Prioritatea de investitii 3.1.B Cladiri publice, în vederea lansării de către Autoritatea de Management pentru POR 2014 – 2020 a unui nou apel de proiecte motivat de adresabilitatea scăzută pentru finanțare în ceea ce privește eficiența energetică pentru clădirile rezidențiale.

„Reabilitarea energetică a clădirilor de locuințe nu a prezentat interesul scontat de aceea am decis realocarea sumelor către proiectele unde exista cerere foarte mare de fonduri. Observăm o solicitare foare mare în ceea ce privește Axa 10,- proiectele pentru învățământ- și aș sublinia faptul că pentru liceele tehnologice numărul proiectelor depuse este de 9 ori mai mare ca și valoare față de suma alocată, pentru școli generale de 6 ori mai mare iar universitățile solicită fonduri de trei ori mai multe față de ceea ce este alocat acum. În următoarea perioadă de programare României îi vor reveni fonduri cu opt procente mai mari, de aceea, trebuie să planificăm acum o strategie de dezvoltare inteligentă a regiunii de nord est”, a afirmat Vasile Asandei, directorul ADR Nord Est.

Președinții consiliilor județene din regiunea de Nord Est lucrează deja la pregătirea exercițiului bugetar 2021-2027, astfel încât, distribuirea surselor de finanțare să se facă conform necesităților regiunii.