Acord între Italia și SUA cu privire la explorarea Lunii

0
750

Agenția italiană de presă ANSA notează că există un acord între Italia și Statele Unite cu privire la programul Artemis pentru explorarea Lunii. Declarația de intenție a fost semnată, vineri, la Palatul Chigi de subsecretarul la Președinția Consiliului de Miniștri responsabil cu politicile spațiale, Riccardo Fraccaro, în legătură directă cu administratorul șef al NASA, Jim Bridenstine. Italia este prima țară europeană care a semnat un acord bilateral cu Statele Unite pentru explorarea Lunii.


“Italia a semnat un acord istoric cu Statele Unite pentru a stabili o cooperare în explorarea Spațiului, care va readuce omul pe Lună și, în viitor, și pe Marte. Pentru noi este o mare onoare, precum și o mare oportunitate, de a fi prima țară UE care a semnat acest acord, care ne va oferi oportunitatea de a participa la misiunea pe Lună și de a avea un rol de protagonist în cel mai ambițios program de activitate spațială implementat vreodată”, a spus Fraccaro, pe marginea evenimentului.


Semnarea acordului contribuie la scrierea “unei noi pagini în istoria explorării Spațiului” și reprezintă o recunoaștere suplimentară – față de rolul țării noastre în cadrul misiunii Artemis, care va duce prima femeie pe Lună și are ca obiectiv stabilirea unei prezențe continue și autosuficiente pe suprafața lunară”, a continuat Fraccaro. Subsecretarul a reamintit, apoi, “lunga istorie de cooperare în domeniul spațial” dintre Italia și Statele Unite și a menționat că, odată cu acordul semnat vineri, “parteneriatul este, de asemenea, consolidat într-o perspectivă pe termen lung pentru proiectele viitoare. Acest acord va permite țării noastre să își exprime întregul potențial în termeni științifici și industriali, participând la o misiune cu obiective extrem de ambițioase care depășesc explorarea Lunii, programată pentru 2024”.


Obiectivul “este de fapt să folosească Luna ca bază operațională pentru explorarea Spațiului” și include dezvoltarea de activități în vederea viitoarelor misiuni care vor duce omul pe Marte. “Pornind de la ceea ce s-a dezvoltat deja pentru orbita terestră și pentru Stația Spațială Internațională, Italia printre altele va garanta furnizarea de capacitate de locuințe pentru echipajul de pe Lună, va putea să efectueze experimente științifice și să ofere servicii de telecomunicații prin resurse de suprafață și constelații orbitale lunare. Datorită angajamentului reciproc al Italiei și al Statelor Unite, explorarea Spațiului va face un nou pas enorm în față. Este o oportunitate extraordinară pentru lanțul nostru de aprovizionare, care se poate lăuda cu excelențe unice în toate sectoarele, de la cercetare la industrie. Am fost a treia țară din lume care a lansat un satelit în orbită, suntem al doilea contribuitor ESA în sectorul explorării și unul dintre liderii mondiali în domeniul activităților spațiale. Odată cu declarația comună semnată împreună cu Statele Unite începe călătoria Italiei către Lună”, a spus Fraccaro.


“O mare satisfacție” a președintelui Agenției Spațiale Italiene (ASI), Giorgio Saccoccia, pentru declarația de intenție privind programul de explorare lunară Artemis al NASA, semnată de către Guvernul italian și Statele Unite.
Este un acord, notează Saccoccia într-un comunicat, care “confirmă prietenia istorică dintre cele două țări și lunga tradiție a cooperării bilaterale între ASI și NASA. Odată cu acordurile de implementare succesive dintre cele două agenții spațiale, vor fi specificate în detaliu contribuțiile italiene la program, care vor contribui la realizarea visului unei prezențe durabile pe orbită și pe suprafața lunară: de la module locuibile, la experimente științifice și la sistemul de telecomunicații”.


“Acordul semnat între Italia și Statele Unite pentru cooperarea în explorarea Spațiului și, în special, în programul Artemis pentru revenirea pe Lună, se ridică la aproximativ un miliard de euro pentru industria națională”, a indicat administratorul delegat al Leonardo, Alessandro Profumo.


“Acestea sunt estimările impactului economic pe termen scurt și mediu al Declarației comune semnată de subsecretarul președinției Riccardo Fraccaro împreună cu administratorul NASA, Jim Bridenstine”, spune Profumo, care explică: “Țara noastră, pe lângă contribuția extrem de importantă la nivel tehnic și științific. Prin urmare, din cooperarea cu SUA, pentru Italia va exista și o rentabilitate industrială directă în valoare de peste un miliard de euro, fără a lua în considerare toate efectele pozitive pentru lanțul de aprovizionare și spațiul aferent”.