6 din 13 ţări ale lumii cu un nivel foarte înalt de dezvoltare socială se află în UE

0
834

Danemarca, Finlanda, Suedia, Olanda, Germania și Irlanda se numără printre țările cu un nivel “foarte ridicat” de dezvoltare socială, conform clasamentului mondial “Social Progress Index”.

Danemarca și Finlanda ocupă locurile 2 și 3, Suedia se află pe locul 5, iar Olanda, Germania și Irlanda deţin locurile 10, 11 şi 12. În topul clasamentului se află Norvegia.

Clasamentul dezvoltării sociale evaluează realizările țărilor lumii în sfera socială separat de indicatorii economici. La baza acestuia se află 12 indicatori din 3 grupe: nevoile de bază ale omului (inclusiv disponibilitatea îngrijirilor medicale de bază și nutriția echilibrată), elemente de bază ale bunăstării (de exemplu, starea mediului și accesul la cunoștințele și informațiile de bază) și oportunități pentru dezvoltare ulterioară (disponibilitatea educației specializate, libertățile personale și capacitatea de a decide în mod independent ce să facă în viață).

Obiectivul principal al clasamentului este studierea relației dintre dezvoltarea economică și cea socială. Indexul acoperă 163 de țări ale lumii. Rusia se situează pe locul 69, între Republica Moldova și Paraguay, având un punctaj de 72,56 din 100 posibile. Liderul din acest an, Norvegia, a obținut 92,73 puncte, iar ţara de pe poziţia secundă, Danemarca, 92,11 puncte. Media mondială este de 64,24 puncte.


Clasamentul a început să fie elaborat de către oamenii de știință de la Universitatea Harvard încă din anul 2013. De atunci, țările Uniunii Europene s-au poziţionat cu încredere în primele trei grupe de țări: cu un nivel “foarte ridicat” de dezvoltare socială, cu un nivel “ridicat” și cu nivel “peste medie”. În total, clasamentul cuprinde şase grupe de țări.